Laatste update 16:11
83

Polen bereidt schadeclaim tegen Duitsland voor om WO2

Polen bereidt een miljardenclaim tegen Duitsland voor die de enorme verliezen die Polen in de Tweede Wereldoorlog heeft geleden moet vergoeden. Een Poolse parlementariër Arkadiusz Mularczyk van de regeringspartij ‘Recht en Rechtvaardigheid’ heeft juridische experts gevraagd te onderzoeken of een claim juridisch mogelijk is.

Het verzoek van Mularczyk volgt een opmerking van een van de machtigste politici en voormalig premier van Polen, Jaroslaw Kaczynski, in een radioprogramma. Hij zei dat “De Poolse overheid bereidt zich voor op een historisch tegenoffensief”. “We hebben het over grote bedragen, en over het feit dat Duitsland jarenlang geen verantwoordelijkheid heeft willen nemen voor de Tweede Wereldoorlog”. Ook minister van Defensie Antoni Macierewicz zei dat Duitsland “de enorme schuld die ze verschuldigd zijn aan het Poolse volk moet betalen”.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwamen bijna zes miljoen Poolse burgers om het leven. Duitsland heeft na de oorlog al miljarden aan herstelbetalingen betaald.

De kwestie van extra herstelbetalingen wordt vaker aan de orde gesteld in Polen. Onlangs gebeurde dat bij de herdenking van het neerslaan van de opstand van het getto in Warschau, waarbij 200.000 inwoners om het leven kwamen. Toen Kazcynski tien jaar geleden premier was vroeg hij ook om herstelbetalingen. Dit leidde tot een verslechterde relatie met Duitsland.

Bron: Washington Post

Geef een reactie

Laatste reacties (83)