Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Polen doneren uit protest bloed aan Britten

  •  
20-08-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
bloed_02.jpg
Poolse organisatie probeert anti-immigratie klimaat te bestrijden
De Poolse migranten in het Verenigd Koninkrijk zijn door belangenorganisatie British Poles Initiative opgeroepen om vandaag massaal bloed te doneren aan de National Health Service (NHS). De actie is als protest tegen het Britse anti-immigratie klimaat bedoeld.
De protestactie richt zich met name op de anti-immigratiepartij UK Independence Party (UKIP). Door bloed te doneren wil de Poolse organisatie aantonen hoe belangrijk de bijdrage van Polen aan de Britse economie is.
Het begon allemaal toen de Poolse krant Polish Express de Poolse gemeenschap aangemoedigde om uit protest te staken. George Byczynski, coordinator van the British Pool Initiative, vindt staken een laatste redmiddel en wilde daarom liever een positieve boodschap uitdragen die volgens hem meer impact zou hebben. Via sociale media riep hij de gemeenschap op om in plaats van staken, bloed te doneren.
Volgens Byczynski is het doneren van bloed een goed alternatief omdat het de relatie tussen Britten en Polen alleen maar zou versterken. “Wij geloven dat de relatie tussen Britten en Polen de laatste tijd gunstig ontwikkeld is en dit niet het moment voor een staking is”.
De actie van het British Polish Initiative is ook vanuit historisch perspectief bijzonder. Byczynski wil mensen eraan herinneren dat de Poolse gemeenschap al langer een bijdrage levert aan de Britse samenleving. In de Tweede Wereldoorlog vochten de Polen namelijk samen met de Britten tegen de nazi’s. 
Inmiddels hebben meer dan 2500 Polen zich aangemeld om bloed te doneren. 
cc-foto: Canadian Blood Services 

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.