Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Polen draait ontslag rechters terug

  •  
17-12-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
43162901730_0cfafbbe09_z
De politieke wapenwedloop waarin Polen en de Europese Unie al een jaar of drie verwikkeld zijn, heeft voor het eerst in lange tijd een andere toon gekregen. De Poolse president Andrzej Duda tekende vandaag een wet waardoor de onlangs weggestuurde rechters in hun oude ambt worden hersteld. Dit meldt de New York Times. Brussel is al tijden bijzonder kritisch op de manier waarop de Poolse regering de rechtstaat uitholt. Eerder op de dag zei het Europese Hof van Justitie al dat de Poolse regering de wet die de pensioensleeftijd verlaagde, waardoor veel rechters gedongen werden te vertrekken, terug te draaien.
Toch is het opmerkelijk dat Warschau die uitspraak volgt. Een deel van het succes van de grootste partij in het land, Prawo i Sprawiedliwość (Recht en Rechtvaardigheid, in het Pools afgekort tot PiS) is nu juist de anti-Europese houding. Vorig jaar zette Brussel de eerste stappen om Polen stemrecht te ontnemen als het op dezelfde voet door zou gaan. PiS heeft het verkrijgen van meer grip op de rechtstaat altijd bovenaan haar prioriteitenlijstje gehad. Of de stap betekent dat Warschau en Brussel vanaf nu weer twee handen op één buik zijn moet worden afgewacht.
Cc-foto: Chairman
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.