0

Polen keert ultra-rechtsom

Nationalistische PiS-partij wint Poolse verkiezingen ... Mogelijk grote gevolgen voor Europese verhoudingen

De man die met een flink staaltje nazi-retoriek moslimvluchtelingen beschuldigde van het meedragen van parasieten, heeft de verkiezingen in Polen gewonnen. De extreemrechtse PiS-partij van oud premier Kaczynski heeft ruim 39 procent van de stemmen behaald en kan alleen gaan regeren. Beoogd premier is Beata Szydlo.

Het centrum-rechtse Burgerplatform van de huidige premier Eva Kopacz behaalde ongeveer 24 procent van de stemmen en werd daarmee de tweede partij van het land. Geen enkele linkse partij wist zelfs maar de kiesdrempel te halen. De definitieve uitslag van de Poolse verkiezingen moet dinsdag bekend zijn. 

De winst van het ultrarechtse PiS heeft naar alle waarschijnlijkheid grote gevolgen voor de Poolse verhoudingen met Europa. PiS roept niet openlijk op tot het verlaten van de EU, maar de partij wil wel een zelfstandiger koers varen. Groot voorbeeld voor de partij is hierbij de nationalistische Hongaarse premier Viktor Orbán. 

De extreemrechtse Kaczynski staat ook uiterst vijandig tegenover de opvang van moslimvluchtelingen in het land. Eerder in de campagne noemde hij moslims al dragers van ‘allerlei soorten parasieten en protozoa’ en beschuldigde hij de zittende regering ervan een geheim plan te hebben voor het huisvesten van 100.000 gevluchte moslims. 

Vannacht vond in Brussel crisisoverleg plaats over de vluchtelingenstroom. Op uitnodiging van voorzitter Juncker van de Europese Commissie bespraken negen Balkanlanden die op de vluchtroute liggen de crisis samen met Duitsland en Nederland. De bijeenkomst was bedoeld om de lucht te klaren tussen die landen, maar dat is niet helemaal gelukt. De bereidheid elkaar te helpen is ver te zoeken en lijdt onder het toenemende populisme in een aantal landen. 

Voor het overleg waarschuwde de Sloveense premier Cerar dat als er geen goede afspraken gemaakt worden, de EU uiteen zal vallen. Een mening die wordt gedeeld door de Poolse EU-president Tusk. De kans is dan groot dat het anti-vluchtelingensentiment verder gevoed zal worden door de winst van de openlijk eurosceptische en islamofobe PiS-partij in Polen. 

Trouw: Polen neemt afstand van Europese Unie
NOS: ‘Het onderlinge wantrouwen is groot op de Balkan’

Geef een reactie

Laatste reacties (0)