Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Politici en reces: Met vakantie of het land in?

  •  
21-07-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
271 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
Het reces is bedoeld om werkbezoeken af te leggen, maar veel politici zien de negen weken als vakantie… NRC Handelsblad maakte een overzicht
Wat doen onze politici tijdens het negen weken durend reces? Iedereen vraagt het zich wel eens af. Liggen ze bruin te bakken aan de Côte d’Azur of zijn ze met fietsvakantie in eigen land? Of zouden ze de ‘vrije tijd’ toch gebruiken om het land in te gaan en werkbezoeken af te leggen? Uit onderzoek van NRC Handelsblad blijkt dat een gemiddeld Kamerlid deze zomer 2,1 werkbezoeken aflegt.
De ChristenUnie eindigt bovenaan in het rijtje met gemiddeld 4,2 werkbezoeken per Kamerlid, gevolgd door GroenLinks met 3,7 werkbezoeken. Op nummer drie eindigt de SP met 2,7 werkbezoeken.
Geen van de twee Kamerleden van de Partij van de Dieren is van plan om deze zomer één of meerdere werkbezoeken af te leggen. Bij de PVV ligt het cijfer op gemiddeld 1 werkbezoek per Kamerlid. Bij de Partij van de Arbeid is het een schamele 0,8.
NRC Handelsblad noemt Esmé Wiegmand (ChristenUnie) de koningin van de werkbezoeken. Zij gaat in ieder geval twaalf keer het land in. Linda Voortman (GroenLinks) legt ten minste tien werkbezoeken af.
NRC:
De koningin van de werkbezoeken is Esmé Wiegman van de ChristenUnie. Zij gaat in ieder geval twaalf keer het land in. Sommige van haar collega’s zullen al moe worden van het idee van al haar zomerse bezigheden. Wiegman – getrouwd, haar drie zoons gaan soms mee – gaat onder andere op pad met een verpleegkundige, bezoekt de TU Delft en ze loopt een ochtend mee met Buurtzorg. Wiegman gaat zelfs een week mee als begeleider op een kamp voor gehandicapte volwassenen. Juist níet om met haar hoofd in de krant te komen, zegt ze. „Vorig jaar ben ik ook mee op kamp geweest. Halverwege de week vroeg een deelnemer, goh, Esmé, wat doe jij eigenlijk? Toen ik vertelde dat ik in de Tweede Kamer zit, begon hij hard te lachen.”
Een andere fanatiekeling is Linda Voortman van GroenLinks. Zij legt deze zomer minstens tien werkbezoeken af, voornamelijk in de zorg. Ze zegt dat ze de informatie die ze van mensen in het land krijgt als munitie tijdens debatten kan gebruiken. „Als in stukken van het kabinet feiten niet kloppen, heb ik concrete voorbeelden uit de praktijk die het ongelijk van de minister bewijzen”, zegt Voortman.
Bron foto’s: NRC Handelsblad
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.