Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Politici kiezen te snel voor repressie'

  •  
08-03-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
184 keer bekeken
  •  
flickr-repressie-300px.jpg
Centrum Criminaliteitspreventie & Veiligheid: balans met preventie is zoek ... nieuwe vormen van repressie heel duur, maar leiden niet tot structurele verbeteringen
Politici kiezen te snel voor harde, zichtbare maatregelen om criminaliteit te bestrijden, in de hoop zo een daadkrachtige indruk te maken. De effectiviteit van deze aanpak is echter niet bewezen en gaat ten koste van wel onderzochte methoden.
Dat stelt het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) in zijn jaarlijkse trendrapport dat maandag verschijnt. “De balans tussen repressie en preventie is zoek”, concludeert directeur Ida Haisma in de Volkskrant.
Beleidsmakers ruimen volgens Haisma nauwelijks tijd in voor proefprojecten en onderzoek, maar willen liever snel scoren met spraakmakende nieuwe repressiemethoden. Dat zou ten koste van burgerrechten en privacy gaan, zonder dat de samenleving er veel mee opschiet. Haisma:
De nieuwe vormen van repressie kosten veel geld, maar leiden niet tot structurele verbeteringen. Geüniformeerde straatcoaches die gemeenten inhuren bij particuliere beveiligingsbedrijven kunnen hangjongeren bijvoorbeeld wel verjagen, maar deze gaan dan gewoon elders overlast veroorzaken.
In Trendsignalement 2010 zet het CCV honderd ontwikkelingen op een rijtje, waaronder avondklokken, burgersurveillanten, feestverboden, uithuisplaatsingen, weekendarrangementen in de politiecel, hufterhutten, stadionverboden, winkelstraatmanagers, led-gevelverlichting en een hardere aanpak van 12-minners. Volgens Haisma is volstrekt onbekend of deze methoden effectief zijn. 
Foto: Daquella Manera (Flickr/CC)

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.