Laatste update 04 september 2018, 10:30
20

Politici laten alcohol steeds vaker staan, mogelijk vanwege social media

Niemand heeft Mark Rutte ooit dronken gezien. Althans, iedereen zegt dat. Het lijkt weinig opzienbarend maar van veel – oudere – politici is bekend dat ze in staat zijn fors in te nemen. Dijsselbloem zei over de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker dat hij een “verstokte drinker” is. Een uitspraak waar hij overigens spijt voor heeft betuigd. En er zijn natuurlijk de beroemde beelden van de Russische president Boris Jeltsin.

Voormalig VVD-minister van Binnenlandse Zaken Johan Remkes stond bekend als ambassadeur van het jenevergenootschap. Oud-Kamerlid Hero Brinkman (PVV) gaf een klap aan een barman van Nieuwspoort omdat die hem niet meer wilde schenken wegens dronkenschap. Maar tijden veranderen. Trouw schrijft dat uit het jongste jaarverslag van Nieuwspoort, het perscentrum waar journalisten en politici van oudsher onder een drankje off the record met elkaar praten, blijkt dat de omzet steeds verder terugloopt. En dat is al een paar jaar aan de gang. De krant haalt een Britse bron aan die zegt dat de alcoholinname drastisch is afgenomen door de opkomst van social media. Politici vrezen als zuipschuit aan de schandpaal genageld te worden.

Een andere factor is mogelijk dat jongere generaties er een gezondere levensstijl op (willen) nahouden. Vaak op de foto staan met een glas in je hand past daar niet bij.

Trouw schrijft:

De de-alcoholisering voltrekt zich in heel Europa, al gaat het in het ene land sneller dan in het andere. In het Belgische parlement werd in januari vorig jaar besloten dat alcoholische dranken niet langer gratis werden geserveerd. Macrons partij En Marche besloot meteen na haar overwinning in april 2017 vijfduizend flessen wijn uit de parlementaire wijnkelder te verkopen.

Niet iedere politicus heeft overigens drank nodig om uit z’n dak te gaan:

Geef een reactie

Laatste reacties (20)