8

Politici Wisconsin verstoppen zich om stemming te boycotten

Protest tegen doodsteek van overheidsvakbonden houdt aan. Republikein dreigt nu ambtenaren te ontslaan

De demonstraties in Wisconsin tegen het verlagen van de ambtenarensalarissen en het verbieden van ambtenaren-cao’s wordt steeds heviger. Veertien senatoren houden zich al drie weken op in een schuilplaats in een aangrenzende staat. Door niet te verschijnen in het Senaatgebouw, maken ze de stemming voor het wetsvoorstel van de Republikeinse Scott Walker ongeldig.

Eind februari gaf Walker de politie opdracht de senatoren te zoeken, maar dat had geen succes. Hij dreigt nu in april ambtenaren te ontslaan als de loonsverlaging niet kan doorgaan. Eerder legde hij de senatoren al een boete op van 100 dollar voor elke dag dat zij zich verscholen houden. Een verzoek van de Democraten om te onderhandelen liep deze week direct vast. De Republikeinse fractie noemt het gedrag van de Democranten ‘schandelijk’, aldus Trouw.

Walker kwam in 2010 aan de macht dankzij de steun van de broers Koch, twee multimiljonairs die ook de rechts-conservatieve Tea Party groot maakte. De Republikein wil er voor zorgen dat de overheidsvakbonden geen collectieve overeenkomsten meer kunnen sluiten en moeilijk lidmaatschapsgeld kunnen innen. De maatregelen blijven alleen de politievakbond en de brandweer bespaard.

De Amerikanen in Wisconsin zijn woedend en bezette eerder zeker een een week lang met 80.000 man het Senaatsgebouw. Ze eisen dat Walker zijn voorstel intrekt. Nobelprijswinnaar Paul Krugman veroordeelde de maatregelen van Walker eerder als een aanval op de democratie.

Lees meer over Wisconsin op Joop: Demonstratiesfeer slaat over naar Wisconsin
Trouw: Politici Wisconsin al 3 weken in schuilplaats

Geef een reactie

Laatste reacties (8)