Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Politicus leeft maand lang van 180 euro

  •  
14-12-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
dejonghe_armoede.jpg
Belgische politicus wilde weten hoe het is om écht arm te zijn… 'meest geschrokken van grote taboe op armoede'
De Brusselse Carla Dejonghe, van de Vlaamse Liberale Partij Open VLD, heeft een maand lang – van 15 november tot 14 december – geprobeerd rond te komen van 180 euro. Dejonghe ging de uitdaging op uitnodiging van Thérèse, de armoede-deskundige uit eigen ervaring die drie jaar geleden de winnares werd van de eerste Miss of Mister Dakloos Verkiezing. De 180 euro is het bedrag dat Thérèse overhoudt nadat ze haar vaste lasten heeft betaald.
Dejonghe moest van zes euro per dag rond zien te komen en ontdekte al snel dat dat bijna niet te doen is, schrijft Deredactie.be. Je moet erg vindingrijk zijn, wil je dan kunnen overleven:
Ik heb heel veel tips gekregen. Bijvoorbeeld om gewoon te koken en alles in individuele porties in te vriezen. Zo voorkom je dat je als alleenstaande vijf dagen na elkaar kool moet eten. Mensen raadden me aan om pas tegen sluitingstijd naar de winkel te gaan, dan zijn er soms producten in reclame.
Eten lukt dus nog nét, maar een avond naar de bioscoop zit er niet in. Als vrienden haar uitnodigden mee te gaan naar de film, moest ze nee zeggen. Het was ook een van de dingen die de politica het meest schokten tijdens haar armoede-experiment: dat je als je arm bent dubbel pech hebt. Het is niet alleen moeilijk om rond te komen, je raakt ook nog eens sociaal afgesneden:
Arm zijn betekent dat je vrienden wegvallen. Je raakt geïsoleerd. Je kunt niet uitgaan want je hebt geen geld om een sociaal leven uit te bouwen. Voor mij was dit een tijdelijke situatie maar die mensen hebben geen vooruitzichten dat het beter zal worden.
Ze ontdekte tot haar verbazing ook dat in haar eigen vriendenkring mensen hadden geworsteld met armoede, maar daar nooit iets over hadden verteld.
Het taboe dat op arm zijn rust, is nog steeds erg groot.
Dejonghe kreeg ook kritiek op haar experiment. Ze zou armoede in het belachelijke trekken. En het zou niet eerlijk zijn omdat zij toch wel wist dat ze na die ene maand weer geld zou hebben.
Politieke maatregelen Wat Dejonghe op het politieke vlak met haar ervaring gaat doen is nog niet duidelijk. Wel zegt ze:
Het heeft me doen nadenken over de nood aan een sociaal loket. Een punt waar de inwoners terecht kunnen met vragen over schuldbemiddeling, waar ze sociale taxicheques kunnen aanvragen, enzovoort. En waarom geen sociale kruidenier invoeren, waar mensen met een minimuminkomen goedkoper boodschappen kunnen doen. (…) Als mijn actie me iets heeft bijgebracht, dan is het wel het besef dat we moeten blijven inzetten op onderwijs, opleiding en werk. Die zaken kunnen mensen uit het dal helpen, als ze dat zelf willen natuurlijk. En ik hoop vooral dat ik het debat opengetrokken heb, dat ik mensen heb doen nadenken en zo misschien een heel klein steentje heb kunnen bijdragen.
Lees het dagboekverslag met alle ervaringen van Dejonghe op haar website.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.