317

Politie arresteert ‘per ongeluk’ republikeinse demonstranten

Joanna ontdaan ... Excuses, maar wel pas na afloop balkonscène ... Demonstranten vaker 'per abuis' opgepakt bij live evenementen

De politie van Amsterdam heeft excuses aangeboden voor de arrestatie van twee republikeinse actievoerders op de Dam, net voor de balkonscène. Volgens de politie, die de arrestatie aanvankelijk ontkende, ging het om een ‘inschattingsfout’.


De gearresteerden zijn Joanna van ‘Het is 2013’ en Hans Maessen, de campagneleider van het Nieuw Republikeins Genootschap. Op videobeelden van Nieuwsuur is te zien hoe Joanna terwijl ze wordt afgevoerd roept dat het om een vreedzaam protest gaat. Ze houdt een kartonnen plakkaat omhoog met daarop een protestleuze tegen de ‘internationale oliemaffia’. Dan trekt een veiligheidsagent het bord uit haar handen en gooit het op de grond. De aanwezige Oranjefans barsten daarop uit in applaus en gejuich.

De politie ontkende de arrestatie aanvankelijk maar heeft naderhand excuses aangeboden. Het was volgens een woordvoerder ‘een inschattingsfout’.

De arrestatie lijkt uitdrukkelijk in strijd met de wensen van de nieuwe koning. Willem-Alexander heeft in het grote interview met NOS en RTL verklaard dat er ruimte moet zijn voor vreedzaam protest en dat zoiets valt onder de vrijheid van meningsuiting. Hij was ontstemd over de arrestatie van Joanna bij een eerdere gelegenheid in februari. Ook toen sprak de politie achteraf van een ‘inschattingsfout’.

In 2011 werden bij de intocht van Sinterklaas twee activisten, waaronder opiniemaker Quinsy Gario, met grof geweld gearresteerd. louter omdat ze een t-shirt droegen met de tekst ‘Zwarte Piet is racisme’. Ook die arrestatie werd later als onterecht beschouwd door justitie.

Het lijkt er op dat de Nederlandse autoriteiten koste wat kost willen voorkomen dat er tijdens live uitgezonden evenementen dissidente teksten in beeld komen. 

Update 17:04

Joanna is ontdaan door haar aanhouding meldt De Morgen:

Enkel ‘Ik ben geen onderdaan’ staat er op het stuk karton dat ze dinsdag, terug bij haar geestverwanten op het Waterlooplein, nog steeds bij zich heeft. “Ik heb niet eens de kans gekregen het omhoog te houden”, zegt ze omstuwd door een forse vertegenwoordiging van de media.

Ook Hans Maessen is verbolgen over zijn arrestatie, aldus het AD:

‘Een foutje? Het was regelrecht een blunder”, zegt Maessen. Een diender zou volgens hem op eigen houtje hebben gehandeld en zonder overleg collega’s hebben opgetrommeld en hem hebben meegenomen. 

Tegenover NRC Handelsblad uit hij het vermoeden dat er sprake is geweest van opzet. Hij had eerder de burgemeester van Amsterdam persoonlijk op de hoogte gebracht van zijn protestplan:

“Ze wisten precies wat ze konden verwachten”, benadrukt Maessen, die vermoedt dat de inlichtingendiensten hem helemaal hebben doorgelicht. “Vanaf 8 uur vanochtend hebben we hier keurig gestaan. Journalisten vanuit de hele wereld erbij, ook The New York Times. Op een gegeven moment zag ik die vent in dat grijze pak.” Maessen wijst op beelden die op nu.nl staan en benadrukt dat de man in het pak, met ‘een oortje’ in, het protestbord van mede-activist Joanna afpakt. Op dat bord stond: ‘Fuck the international oil maffia.’. Eerder droeg ze het bord: ‘Ik ben geen onderdaan.’

Geef een reactie

Laatste reacties (317)