Laatste update 10 januari 2016, 18:55
22

Politie blokkeert hulp aan vluchtelingenkamp Duinkerken

De Franse politie blokkeert steun en hulpgoederen aan één van Frankrijks grootste vluchtelingenkampen. Het tentenkamp in Grande-Synthe nabij Duinkerken werd door 24 uur van voortdurende zware regenval zo goed als verwoest, maar vrijwilligers die zich aan de poort meldden met hulpgoederen en materialen om het kamp te herbouwen mogen niet naar binnen. Een lokale verordening die eind december door de autoriteiten in Duinkerken werd ingevoerd, bepaalt dat de enige toegestane steun voedsel en kleding die met de hand worden meegenomen zijn.

Het kamp bij Grande-Synthe werd al voor de recente stormen beschreven als ‘veel erger‘ dan de beruchte Calais Jungle. Van de naar schatting 3000 bewoners van het kamp, ​werden er al ​200 gedwongen om hun verregende tenten te verlaten. De verwachting is dat de komende twee weken nog veel meer tenten zullen instorten.

De Franse regering heeft toegezegd een nieuw kamp in de buurt van Duinkerken te bouwen, waar de bewoners van Grande-Synthe uiteindelijk zullen worden ondergebracht, maar het duurt nog minstens enkele weken voordat het nieuwe kamp in gebruik kan worden genomen. Phoenix Clough is een van de slechts acht langetermijnvrijwilligers die momenteel in Grande-Synthe actief zijn en beschrijft hoe de weigering van autoriteiten om tenten, hout, dekzeilen en zelfs slaapzakken en dekens toe te laten een slechte situatie nog veel erger maakt:

Vrijdagavond kregen we te horen dat we zonder pas niet met een voertuig het kamp in mochten. Daardoor kon er het hele weekend geen voedsel binnenkomen. Daarna kregen we van de politie te horen dat onze passen nep waren, omdat het kopieën zijn, maar ze zijn uitgegeven en gekopieerd door het kantoor van de burgemeester. Ze zeggen dat ze slechts willen voorkomen dat het kamp groeit, maar dat verandert niets aan het feit dat het minstens nog een maand duurt voordat het nieuwe kamp er is. Het is nu hartje winter en er is erger weer op komst, maar nog steeds is er geen rampenplan en geen structuur aanwezig.

De enige beschikbare medische zorg in het kamp komt van Hands International, die zijn begonnen met het inenten van alle bewoners. De hulpverleners constateerden dat 96 van de 100 eerste ontvangers van het griepvaccin schurft hadden en dat veel van de onderzochtte vluchtelingen bloed ophoestten. Hoofdoorzaak van hun klachten is de slechte hygiëne als gevolg van de schaarse voorzieningen in het kamp. Voor elke 150 vluchtelingen is er 1 toilet beschikbaar en voor elke 400 inwoners slechts één kraan. Deskundigen adviseren, zelfs in de meest extreme omstandigheden, een maximum van niet meer dan 20 mensen per toilet.

Vrijwilligers luidden nu aan de noodklok, voordat een schrijnende situatie omslaat in een dodelijke tragedie:

Ook wij zijn overspoeld. En we zijn het enige wat tussen deze mensen en de dood instaat.

Vandaag werd ook bekend dat de politie in de Turkse stad Izmir een inval heeft gedaan bij een fabriek die op grote schaal nepzwemvesten produceerde. De vesten, gemaakt van materiaal zonder drijvende eigenschappen, werden verkocht aan vluchtelingen die de oversteek naar Griekenland willen maken. Eerder deze week spoelden dertig lichamen van verdronken vluchtelingen aan bij de Turkse kust, een groot deel van de slachtoffers droeg reddingsvesten.

Geef een reactie

Laatste reacties (22)