7

Politie blundert met undercoveractie, raakt 175.000 euro kwijt

Undercover operatie gaat mis … 'OM besluit verdachten niet te vervolgen om moeilijke vragen van rechtbank te voorkomen'

Bij een undercover operatie is de politie zo’n 175.000 euro kwijtgeraakt. Het ‘drugsgeld’ zat in een koffer die was uitgerust met een peilzender en was bedoeld om 270.000 xtc-pillen te kopen van een drugsbende. De blunder wordt volgens De Telegraaf al maanden stilgehouden. Hoe de koffer uit het zicht kon verdwijnen, is niet duidelijk.

Twee rechercheurs kregen een koffer met 200.000 euro mee. Ze deden zich voor als zogenaamde kopers. Bij de operatie waren nog eens twee observatieteams van de Nationale Recherche, een arrestatieteam en een technisch ondersteuningsteam betrokken. Wat er uiteindelijk mis is gegaan, is niet duidelijk.

De koffer werd uiteindelijk leeg gevonden achter de toog van een café in Twello. 27.500 euro van het vermiste geld dook op bij de zeven verdachten die tijdens de actie werden opgepakt. Toch besloot het Openbaar Ministerie de zeven verdachten niet te vervolgen voor witwassen. Volgens de advocaat van één van de verdachten is het OM tot dat besluit gekomen om pijnlijke vragen van de rechtbank over de mislukte actie te voorkomen. Het OM laat in een reactie weten dat de verdachten wel voor drugshandel worden vervolgd en dat het gaat proberen om via de pluk-ze-wetgeving het geld terug te krijgen.

NOS: Politie verliest koffer met ‘drugsgeld’

cc-foto: HC

Geef een reactie

Laatste reacties (7)