13

Politie doet aangiftes van meisjes over seksueel misbruik te snel af als liegen

Rechercheurs vinden een onsamenhangend verhaal al verdacht ... Jonge slachtoffers zijn bang om aangifte te doen

Onderzoek voor de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen wijst uit dat er bij aangiftes veel misgaat. “De huidige werkwijze legt te veel nadruk op onjuiste aangiftes, wat slachtoffers zou kunnen belemmeren om aangifte te doen”, stellen de onderzoekers. Zij vinden dat de methodes van opsporing en vervolging moet worden aangepast.

‘Onjuiste aangifte’
Er zijn twijfels over de criteria die worden gehanteerd om te achterhalen of een slachtoffer de waarheid spreekt. Rechercheurs zouden bij meisjes tussen de 12 en 18 jaar bij voorbaat hun twijfels hebben. Ook als zij het proces vertragen of een onsamenhangend verhaal ophouden denkt de politie te snel dat er sprake is van een onjuiste aangifte. Tenslotte zeggen de onderzoekers dat een lichamelijk onderzoek seksueel geweld niet altijd kan aantonen: het laat vaak geen sporen na, of de sporen verdwijnen te snel om te kunnen achterhalen via onderzoek. Maar slachtoffers van seksueel misbruik twijfelen vaak lang voordat zij echt naar de politie stappen, aldus de onderzoekers.

Tweede Kamerlid Marith Rebel-Volp van de PvdA heeft minister Opstelten van Veiligheid en Justitie om opheldering gevraagd:

Er leeft nu te veel de veronderstelling dat een aangifte vals is, dat een meisje wraak wil nemen op een ex-vriendje of dat ze er door gebruik van alcohol zelf om vroeg. Daardoor lopen we het risico dat slachtoffers maar niet naar de politie gaan omdat ze toch niet worden geloofd. En dat risico vind ik veel zorgwekkender dan een valse aangifte. Dat is strafbaar, dus waarom er vanuit gaan dat iemand dat doet?

Volgens Kamerlid en huisarts Rebel-Volp staan het ervaren geweld onder vrouwen en het aantal aangiften in schril contrast met elkaar. Het aantal veroordelingen is nog lager:

We moeten echt voorkomen dat slachtoffers zich niet serieus behandeld voelen door de houding van de politie. En helaas hoor ik die verhalen wel.

Cc-foto: Sander van der Wel

Geef een reactie

Laatste reacties (13)