15

Politie: ‘Economische crisis leidt tot echte klappen’

'Veel meldingen van huiselijk geweld zijn het gevolg van de economische crisis'

De economische crisis leidt tot een toename van huiselijk geweld, meldt de Nationale Politie op basis van eigen onderzoek. Vorig jaar werden 95.000 gevallen van huiselijk geweld geregistreerd, oftewel 260 gevallen per dag. Er komen jaarlijks 50 mensen om door deze vorm van geweld, oftewel een derde van alle moord- en doodslaggevallen in Nederland.

De Volkskrant citeert Jannie van den Berg, lid van de korpsleiding van de Nationale Politie:

Van den Berg: ‘Mensen die willen scheiden wonen soms gedwongen langer bij elkaar als ze hun huis niet kunnen verkopen. Dat zie je bijvoorbeeld op het Java-eiland in Amsterdam.’

Domestic violenceOok is er sprake van een toename doordat jongeren langer thuis blijven wonen. Een groeiend aantal jeugdigen maakt zich schuldig aan huiselijk geweld gericht tegen hun ouders (ruim 10 procent). In een kwart van alle gevallen is er alcohol in het spel. De politie meldt in een persbericht:

Dit blijkt uit de rapportage ‘Kijk..dan zie je het!’, met politiecijfers over huiselijk geweld over de periode 2010-2012. De bij de politie geregistreerde incidenten van huiselijk geweld vormen overigens slechts een deel van de omvang van het probleem. Veel incidenten worden niet bij de politie gemeld. Uit bevolkingsonderzoek blijkt dat ruim 9 procent van de Nederlandse bevolking (1 miljoen mensen) de afgelopen vijf jaar slachtoffer was van huiselijk geweld. Ruim 200.000 mensen waren slachtoffer van ernstig, structureel huiselijk geweld. In zes van de tien gevallen ging het om psychisch huiselijk geweld (bijvoorbeeld overtreding huisverbod, beledigingen, verbale ruzies).

Ook het gebruik van geweld tegen ouderen neemt toe.

cc-foto: Hibr

Geef een reactie

Laatste reacties (15)