13

‘Politie gebruikt omstreden spionagesoftware’

Naam Nederlandse politieman duikt op op lijst gebruikers die digitale activisten hebben gepubliceerd

De Nederlandse politie lijkt gebruik te maken van het omstreden softwareprogramma FinFisher. Hiermee kunnen computers worden geïnfecteerd om op afstand bestanden te kopiëren, schermafbeeldingen te maken en toetsaanslagen te registreren. Dat blijkt uit informatie die vrij kwam nadat digitale activisten het Duits-Brits bedrijf Gamma International hackten dat het geheime spionageprogramma aan overheden levert.

Technische en klanteninformatie van het bedrijf Gamma International verscheen donderdag op internet, zo meldt de Volkskrant. In berg informatie vond de Nederlandse hacker Jurre van Bergen een versleutelingscode die toebehoort aan een lid van de Nationale Eenheid, de landelijke politie in Driebergen.

In Nederland is het op afstand overnemen van computers door de politie niet toegestaan. Er is een nieuwe wet in de maak (Wet Computercriminaliteit III), die daar verandering in moet brengen. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie is het gebruik van spyware onder voorwaarden al is toegestaan.

De hack van Gamma International is een grote overwinning voor burgerrechtenactivisten. FinFisher werd onder meer door de overheid van Bahrein gebruikt om de computers van dissidenten te bespioneren gedurende de Arabische Lente, aldus de Volkskrant.

Foto: LeakSource

Geef een reactie

Laatste reacties (13)