44

Politie geeft beelden verdachte schietpartij Joods Museum vrij

Update: Vierde slachtoffer overlijdt ... Motief schutter nog steeds onbekend

Bij een schietpartij in de straat waar het Joods Museum in Brussel is gevestigd heeft zaterdag een schietpartij plaatsgevonden. Dat melden diverse Belgische media. Bij de schietpartij zijn drie doden gevallen en is een vierde persoon zwaar gewond geraakt.


De minister van Buitenlandse Zaken, Didier Reynders, was ter plaatse en riep omstanders om hulp. Hij spreekt van een aanslag. Het motief van de schutter is niet bekend. Ook is er geen signalement; de schutter zou in een wagen gevlucht zijn. Wel zou een omstander het kenteken hebben genoteerd en zou de schutter door bewakingscamera’s zijn vastgelegd.

Minister van Binnenlandse Zaken, Joelle Milquet, was ook nabij de schietpartij. Zij verklaart tegenover La Dernière Heure dat ‘alles in de richting van een antisemitische aanslag wijst’. Waarop zij dit baseert wordt niet uitgelegd. Vooralsnog is het motief van de dader onbekend.

Bij de schietpartij zijn twee vrouwen en één man om het leven gekomen.

Update 22.00
Inmiddels is in verband met de schietpartij een arrestatie verricht. Het is echter nog niet zeker of de arrestant ook daadwerkelijk iets met de schietpartij te maken heeft. Dat is bekend gemaakt op een persconferentie.

De verdachte is aangehouden in een auto die bij het Joods Museum werd gezien. De arrestant erkent daar ook daadwerkelijk te zijn geweest op het moment van de schietpartij, maar justitie meldt dat het niet duidelijk is of deze persoon ‘een link heeft met de feiten’.

Getuigen hebben overigens ook nog iemand te voet zien vluchten, maar deze persoon is nog niet gevonden.

Update 23.10
De opgepakte man in Brussel is inmiddels weer vrijgelaten. Dat meldde het parket in Brussel zaterdagavond. De man wordt niet langer gezien als verdachte, maar als getuige.

Update 00.00
Museumdirecteur Philippe Blondin verklaart tegenover de Volkskrant-correspondente Leen Vervaeke dat het museum nooit bedreigd is. “Het is een open ruimte die op een aantal camera’s na nauwelijks wordt bewaakt. Ik wilde er geen Fort Knox van maken. En we zijn nooit bedreigd. Nooit, nooit, nooit”, tekent de krant op.

Update 17.30
Inmiddels heeft de politie in België de beelden van de verdachte vrijgegeven. De politie schrijft:

Naar aanleiding van de dodelijke agressie in de Miniemenstraat te Brussel op 24 mei jongstleden omstreeks 15u50 wordt iedereen die mogelijks de verdachte heeft gezien of over informatie beschikt over deze zaak, gevraagd het nummer 0800 30 300 te bellen. Anonimiteit wordt gewaarborgd. De dader heft een middelmatige lichaamsbouw, heeft een atletisch voorkomen en verplaats zich soepel. Hij droeg een pet van donkere kleur met een lichtkleurig logo op de linkervoorkant. Hij droeg lichtblauwe bovenkledij met een lichtkleurig logo ter hoogte van de linkerborst, een broek van donkere kleur en schoenen van donkere kleur met lichtkleurige zolen. Hij droeg een donkerkleurige zak met schouderriem, met een klein wit logo en een andere donkere sportzak tevens met een lichtkleurig logo.  Hij maakt gebruik van een schoudervuurwapen type KALASHNIKOV met uitklapbare kolf.  Hij is te voet gevlucht in de Kandelarenstraat in de richting van de Hoogstraat te BRUSSEL, in de Marollenwijk, waarna hij verdwenen is.

Voor meer beelden, kijk hier.

Ook het vierde slachtoffer, dat zaterdag in kritieke toestand werd opgenomen in het ziekenhuis, is inmiddels overleden. Dat meldt persbureau AFP.

VTM: “Aanslag” aan Joods Museum Brussel

Geef een reactie

Laatste reacties (44)