2

‘Politie geeft hackers persoonsgegevens op een presenteerblaadje’

Mobiele app waarmee persoonsgegevens opgevraagd kunnen worden is makkelijk te kraken

De kans op misbruik en identiteitsfraude wordt met de nieuwe mobiele app voor de politie wel erg makkelijk. Dat schrijft het AD. Agenten krijgen een nieuwe applicatie waarmee snel persoonsgegevens opgevraagd kunnen worden. Maa, zo blijkt nu, die app is wel erg makkelijk te kraken. Ict- en privacydeskundigen waarschuwen tegen het AD voor het gemak waarmee de app gehacked kan worden

Nu al hebben zo’n 10.000 dienders een nieuwe diensttelefoon gekregen waarmee ze via de speciale app persoonsgegevens kunnen opvragen. De bedoeling is dat in de loop van volgend jaar alle 33.000 agenten voortaan een Samsung Galaxy S5 hebben. Ze mogen het toestel ook voor privédoeleinden gebruiken, daardoor is de kans op misbruik en identiteitsfraude levensgroot.

Jaap-Henk Hoepman, directeur van het Privacy & Identity Lab van de Radbouw Universiteit Nijmegen:

Ik ben verbaasd dat dienders dit toestel ook in privétijd mogen gebruiken. Agenten zullen voor privégebruik andere apps op hun telefoon installeren, zoals spelletjes. De politie-app zélf mag goed beveiligd zijn, maar via andere apps kunnen hackers de telefoon toch binnendringen en gevoelige informatie bekijken. De gebruiker, een politieman in dit geval, hoeft daarvan niets te merken.

Ton Siedsma van Bits of Freedom:

Als ik crimineel was, zou ik het zeker proberen. Via deze politie-app kom je bij informatie die mogelijk geld kan opleveren. Of gebruikt kan worden voor identiteitsfraude. Omdat het zó eenvoudig is, zullen er ook politiemensen zijn die in de kroeg of bij een verjaardag even willen laten zien hoe het werkt. Of kinderen vinden de telefoon op de bank en gaan ermee spelen. Dat zijn onverantwoorde risico’s.

AD: Politie-app wordt feest voor hackers

cc-foto: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (2)