4

Politie grijpt hardhandig in bij protesten Istanbul

ME zet traangas en waterkanonnen in... Betogers demonstreren tegen regering-Erdogan na corruptieschandaal

Demonstranten op het Taksimplein in Istanbul worden hard aangepakt door de politie. Dat meldt onder meer NOS. De ME gebruikte onder meer traangas, rubberkogels en waterkanonnen om de betogers weg te jagen. De demonstranten protesteren tegen de regering van premier Erdogan, naar aanleiding van het corruptieschandaal. Zoons van drie oud-ministers worden verdacht erbij betrokken te zijn.


NOS-verslaggever Kees van Dam vertelt over de situatie in Instanbul:

Het is nog steeds onrustig in Istanbul. Her en der in het centrum zijn gevechten tussen de oproerpolitie en kleine groepen demonstranten. Het echte grote protest is nooit van de grond gekomen door de massale aanwezigheid van de oproerpolitie. We hebben zelf ook moeten rennen om het vege lijf te redden. Het zal vermoedelijk nog wel een paar uur doorgaan op deze manier.”

Donderdag riepen de actievoerders op om vandaag op het plein te protesteren tegen de regering. Erdogan ontkent vooralsnog dat er sprake is van corruptie. Hij ziet in het onderzoek de hand van aanhangers van de moslimgeestelijke Fethullah Gülen, die in (zelfverkozen) ballingschap in de VS leeft. De premier heeft zelfs politiechefs die bij het corruptieonderzoek betrokken waren, ontslagen of overgeplaatst.

Vrijdag zei het Turkse leger nog zich niet met de politiek te zullen bemoeien. In een krantencolumn suggereerde één van Erdogans adviseurs nog dat het corruptieschandaal onderdeel zou zijn van een militaire coup. Sinds de jaren zestig heeft het Turkse leger al drie keer een staatsgreep gepleegd. Erdogan heeft de macht van het leger tijdens zijn regeerperiode echter flink weten in te perken. De Turkse premier:

Ze zetten smerige, doortrapte valstikken in ons land, met behulp van hun lokale pionnen, om de eenheid en integriteit van Turkije ondermijnen.

De EU roept Turkije op om het lopende corruptieonderzoek ‘onpartijdig en transparant’ te behandelen.

Ruim anderhalve week geleden begon het corruptieschandaal nadat de politie invallen deed bij 52 mensen.  23 werden opgepakt, waaronder zoons van ministers. Veel van hen zijn nauw gelieerd aan de regering.

Het schandaal gaat over illegale transacties naar Iran en omkopingen bij grote bouwprojecten. Drie ministers zijn naar aanleiding van het schandaal uit zichzelf opgestapt. Erdogan zelf heeft de helft van zijn kabinet ontslagen.

Lees ook op Joop: Erdogan vervangt tien ministers na schandaal

NRC: EU: Turkije moet onpartijdig zijn in corruptieschandaal

Geef een reactie

Laatste reacties (4)