90

‘Politie hielp minderjarigen met islamitisch huwelijk’

Ter voorkoming van uithuwelijking in Pakistan, onderhandelde politie islamitisch huwelijk met familie minderjarig meisje 

De politie Amsterdam-Zuidoost en Fier Fryslân, een expertisecentrum op het terrein van ‘relationeel geweld’, hebben bemiddeld bij het sluiten van een islamitisch huwelijk tussen minderjarigen. Dat meldt de Volkskrant maandag.

De familie van het meisje wilde haar uithuwelijken aan een neef in Pakistan. Het meisje zelf was verliefd op een Pakistaans-Hindoestaanse jongen uit haar buurt en verzette zich tegen de uithuwelijking aan haar neef, waardoor ze op voet van oorlog met haar familie leefde. Omdat geweld dreigde bracht de politie haar bij Fier Fryslân op een geheime locatie. Vervolgens heeft de politie samen met het expertisecentrum geprobeerd overeenstemming met de ouders te bereiken. Dat lukte.

De ouders stemden in met de partnerkeuze van hun dochter, mits het stel islamitisch zou trouwen. De eer van de familie was gered en de Pakistaanse neef kon worden afgewezen. Op haar 18de zou het meisje voor de burgerlijke stand kunnen trouwen.

Niet alleen is het meisje minderjarig, in Nederland is het sluiten van een religieus huwelijk zonder voorafgaand burgerlijk huwelijk ook strafbaar. Shirin Musa van de vrouwenrechtenorganisatie Femmes for Freedom reageert dan ook verbolgen in de Volkskrant:

De politie en Fier Fryslân hebben niet alleen de wet overtreden, maar ook de rechteloosheid van dat meisje bevorderd. Het risico van huwelijkse gevangenschap voor haar is groot. Misschien heeft dat meisje wel ingestemd met zo’n huwelijk, maar ze weet niet wat de negatieve consequenties kunnen zijn. Als een man niet akkoord gaat met een scheiding, kom je niet meer van hem af.

De politie Amsterdam bevestigt dat een religieus huwelijk is gesloten, maar ontkent daarin actief te hebben bemiddeld. Volgens vijf getuigen heeft de politie deze “oplossing” echter vol trots gepresenteerd in een workshop op 11 april, georganiseerd door het ministerie van Sociale Zaken op de bijeenkomst ‘Platform eer en vrijheid’. Bestuurslid Anne van Dijke van Fier Fryslân, ontkent dat de organisatie de minderjarigen heeft laten trouwen. “Fier stemt a priori niet in met een huwelijk van een minderjarig meisje”, aldus Van Dijke.

Haidy Bijnaar is voorzitter van het Buurvrouwennetwerk Gaasperdam en deed mee aan de workshop. Bijnaar:

Ik kon mijn oren niet geloven. De politie en Fier in de rol van wedding planners. Ze waren er zelf heel trots op, presenteerden zich als reddende engelen.”

Ellie van de Brom volgde de workshop namens de Stichting Steunpunt Remigranten. Zij had wel begrip voor de werkwijze van Fier Fryslân. Volgens haar zijn er bij eergerelateerd geweld twee keuzen:

Of van identiteit veranderen en een totale breuk met de familie forceren. Of bemiddelen. Breken met de familie is heel zwaar. Bemiddelen verdient dan vaak de voorkeur. Je kunt zeggen dat de politie erg resultaatgericht gewerkt heeft, maar uiteindelijk was dit voor beide partijen een oplossing.

PvdA-Kamerlid Keklik Yücel wil dat minister Asscher (Sociale Zaken) uitzoekt in hoeverre instanties die betrokken zijn bij de aanpak van eerkwesties rekening houden met de culturele en religieuze achtergrond van de betrokken families, ten koste van wet- en regelgeving en vrouwenrechten. Yücel:

Het kan niet zo zijn dat sommige meisjes in een religieus huwelijk en dus rechteloosheid terechtkomen, vanwege een compromis tussen instanties en familie. Waar vrouwen onderdrukt worden of met eerkwesties te maken krijgen, moet de familie niet worden ontzien, maar de dader worden aangepakt en de vrouwen worden beschermd.

De Volkskrant: Politie hielp minderjarigen met islamitisch huwelijk

cc-foto: KM&G-Morris

Geef een reactie

Laatste reacties (90)