Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Mensenrechtencollege: 'Politiemedewerker hoofddoek verbieden is discriminatie'

  •  
20-11-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
226 keer bekeken
  •  
2462501204_7a87904ca4_b
De politie heeft een medewerkster gediscrimineerd door haar te verbieden onder werktijd een hoofddoek te dragen. Dat heeft het College voor de Rechten van de Mens bepaald. De vrouw, een administratief medewerkster – en dus geen politieagente op straat – in de regio Rotterdam-Rijnmond, had die zaak aangespannen omdat haar werkgever vond dat zij tijdens het opnemen van 3D-aangiftes de hoofddoek moest afdoen.
Bij een 3D-aangifte heeft degene die aangifte doet contact met een politiemedewerker via een tv-scherm met driedimensionaal beeld. Op die manier kan die medewerker aangiftes opnemen van meerdere bureaus in de regio. Volgens de politie zou de vrouw met haar hoofddoek tijdens aangiftes afbreuk doen aan de neutraliteit van het politieuniform. Daar was het College het niet mee eens:
"Het uitsluiten van agenten met hoofddoek is discriminatoir van aard en kan geen rechtvaardiging vinden in de stelling dat daarmee de neutrale uitstraling van de politie wordt gewaarborgd."
Volgens het College heeft de Politie ‘een verboden onderscheid op grond van godsdienst gemaakt’. Uitspraken van het College zijn niet bindend, wel zijn ze gezaghebbend.
Bron: NOS / cc-foto: R/DV/RS
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.