Laatste update 12:41
268

Mensenrechtencollege: ‘Politiemedewerker hoofddoek verbieden is discriminatie’

De politie heeft een medewerkster gediscrimineerd door haar te verbieden onder werktijd een hoofddoek te dragen. Dat heeft het College voor de Rechten van de Mens bepaald. De vrouw, een administratief medewerkster – en dus geen politieagente op straat – in de regio Rotterdam-Rijnmond, had die zaak aangespannen omdat haar werkgever vond dat zij tijdens het opnemen van 3D-aangiftes de hoofddoek moest afdoen.

Bij een 3D-aangifte heeft degene die aangifte doet contact met een politiemedewerker via een tv-scherm met driedimensionaal beeld. Op die manier kan die medewerker aangiftes opnemen van meerdere bureaus in de regio. Volgens de politie zou de vrouw met haar hoofddoek tijdens aangiftes afbreuk doen aan de neutraliteit van het politieuniform. Daar was het College het niet mee eens:

Het uitsluiten van agenten met hoofddoek is discriminatoir van aard en kan geen rechtvaardiging vinden in de stelling dat daarmee de neutrale uitstraling van de politie wordt gewaarborgd.

Volgens het College heeft de Politie ‘een verboden onderscheid op grond van godsdienst gemaakt’. Uitspraken van het College zijn niet bindend, wel zijn ze gezaghebbend.

Bron: NOS / cc-foto: R/DV/RS

Geef een reactie

Laatste reacties (268)