10

Politie, justitie en gemeente faalden in Hoek van Holland

Onderzoek COT vernietigend. Positie Korpschef Rotterdam onder druk. Hier: Grafische reconstructie

Politie, justitie en de gemeente Rotterdam hebben fout op fout gestapeld rondom het fataal verlopen strandfeest in Hoek van Holland. Dat concludeert het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement (COT) woensdag.
Het COT spreekt in een rapport dat straks wordt uitgebracht, van “ongecoördineerde hulpverlening, routinematige voorbereiding, onvoldoende risico-inschatting, onvoldoende rechtdoen aan dreigingsinformatie, onduidelijke commandostructuur en een verwarrende briefing voorafgaand aan het evenement”.

In de eerste uren van het Veronica-evenement Sunset Grooves, dat op 22 augustus plaatsvond, werd niet goed gereageerd op kleinere opstootjes. De korpsleiding, burgemeester en hoofdofficier van justitie werden veel te laat ingelicht, zo stelt het COT-onderzoek. De korpsleiding had bovendien van tevoren niet genoeg zicht op de voorbereidingen van het evenement. Dat komt onder andere doordat de evenementenkalender in de regio Rotterdam te vol is.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb neemt de aanbevelingen van de onderzoekers over en heeft besloten tot een “organisatorische aanpassing”.

  

Dreigingsinformatie
Vlak voordat het feest begon, kwam er bij de politie informatie binnen dat er mogelijk relschoppers zouden komen. Deze informatie had er volgens het COT toe moeten leiden dat Sunset Grooves werd afgelast. In ieder geval hadden er extra maatregelen moeten worden getroffen, zoals het beschikbaar hebben van Mobiele Eenheid en het “opschalen van de commandostructuren”.

Dit is ten onrechte niet gebeurd”, constateert het COT. “Aan het begin van het evenement waren er allerlei signalen dat het mis zou gaan. Deze signalen zijn onvoldoende onderkend. Ten onrechte zijn op dat moment geen toereikende, aanvullende maatregelen getroffen.

De burgemeester en hoofdofficier van justitie zijn ten onrechte niet ingelicht over de voorbereiding van het evenement en de gebeurtenissen tijdens het evenement”, aldus het COT. ,,Ze zijn veel te laat geïnformeerd over de ernstige ongeregeldheden. De korpsleiding had onvoldoende zicht op de voorbereidingen van het evenement en is tevens ten onrechte niet ingelicht over de dreigingsinformatie en de gebeurtenissen.

Zowel de korpsleiding als de burgemeester en de hoofdofficier van justitie dragen daar volgens het COT ook zelf verantwoordelijkheid voor.

Zij hadden zich zeker moeten stellen dat het bestaande protocol voor informatievoorziening aan de driehoek werd nageleefd, zodat zij steeds tijdig en volledig zouden worden geïnformeerd.”

Videobeelden

Het COT heeft woensdag nieuwe beelden laten zien van het uit de hand gelopen strandfeest zijn gemaakt. De beelden zijn onder andere afkomstig van een ‘bodycam’, een camera die door een agent op het lichaam werd gedragen. Daarop is te zien hoe deze en andere agenten in het nauw werden gedreven en hoe een agent met zijn pistool de menigte op afstand probeerde te houden. De agent vuurt ook een aantal schoten af.

De persconferentie is op te volgen op http://www.nos.nl/journaal24/

Vrij Nederland publiceerde een grafische reconstructie van de strandrellen.

Geef een reactie

Laatste reacties (10)