32

Politie kan niet rekenen

Foutje, bedankt: Ziekteverzuim niet 11 maar 5,9 procent

De politie heeft een rekenfout gemaakt met de verzuimcijfers die desgevraagd aan RTL Nieuws zijn verstrekt. Het ziekteverzuim bij de politie is niet elf, maar 5,9 procent. Dat laat het Nederlands Politie Instituut weten.

Het landelijk gemiddelde verzuimcijfer ligt op 3,9 procent. Het was dus even schrikken toen bekend werd dat het verzuimpercentage bij de politie op 11 procent ligt. Dat blijkt nu onjuist, alhoewel met 5,9 procent het cijfer nog steeds fors boven het landelijk gemiddelde ligt.

De politie in een verklaring:

Bij de beantwoording van de vragen van RTL zijn gegevens voor de gehele politie per abuis omgerekend naar een kleinere groep executieve medewerkers. Daarmee kon het beeld ontstaan dat het ziekteverzuim bijna was verdubbeld.

Eerder:

Agenten zijn recordhouder ziekmeldingen, bijna drie keer boven het gemiddelde in Nederland. Bij de korpsen zit zo’n 11 procent van de medewerkers ziek thuis, achterhaalde RTL Nieuws.

RTL Nieuws:

De politie is zelfs meer tijd kwijt aan ziekte dan aan noodhulp: het uitrukken bij 112-meldingen. Dat is maar 9 procent. De politie zegt geen goede verklaring te hebben voor het hoge verzuim. Oud-korpschef en D66-kamerlid Magda Berndsen is geschokt door dit hoge cijfer: “11 procent is ontzettend hoog. Je zou zo’n 6 procent verwachten omdat het een zwaar beroep is met onregelmatige diensten, maar dit is bijna twee keer zo hoog.”

Overigens zijn er ook andere redenen waarom agenten weinig tijd aan hun taken besteden, zo zijn ze vaak op cursus. RTL Nieuws: “In totaal is ruim een kwart van de agenten en rechercheurs niet inzetbaar voor politiewerk.”

cc-foto: Daniel Blok

Geef een reactie

Laatste reacties (32)