109

Politie Kunduz: ‘Wij willen militaire training’

Politiekolonel vraagt om mortieren en pantserwagens

Terwijl de Nederlandse regering nog spreekt over een ‘politietrainingsmissie’, roept een Afghaanse politiekolonel om een militaire training met zware wapens aangezien in Kunduz er sprake is van een oorlogsituatie. De Nederlandse agenten gaan werken in een oorlogssituatie die verre van veilig is.

D Pers meldt dat de afgelopen drie maanden in Kunduz 80 politiemensen zijn omgekomen door bermbommen. Rondrijden in ongepantserde voertuigen in een belangrijke reden voor het hoge sterftecijfer onder politieagenten.

Kabinet Rutte beweert dat de situatie in Afghanistan momenteel veilig is voor Nederlandse politietrainers. Uit Kunduz, het gebied waar de meeste trainers en militairen gestationeerd zullen worden, komen echter hele andere verhalen. Buiten de poorten van de militaire posten waar de trainers aan de slag gaan, liggen bermbommen op de loer en werpen Talibanstrijders zich op als zelfmoordenaars.

Arnold Karskens sprak voor zijn artikel in De Pers met de tweede man van de politie in Kunduz. Hij zegt dat de huidige militaire training tekort komt. De agenten leren niet hoe zij zich moeten verdedigen tegen zelfmoordenaars. Kolonel Abdul Rahman Aghtash wil daarom zware wapens voor zijn agenten.

We willen leren chauffeuren met gepantserde voertuigen en we willen leren omgaan met mortieren”, zegt Aghtash op zijn kantoor in Kunduz-Stad. Een uitspraak die klinkt als een noodkreet om een militaire opleiding.

Of Nederlandse politieagenten Afghanen kunnen opleiding tot paramilitairen is de vraag. De Volkskrant schrijft dat de situatie in Kunduz ‘gespannen’ is. De politie en onofficiële gewapende burgerwacht zijn te zwak om zich te verweren tegen de Taliban. De militairen vrezen nog altijd om gezien te worden met ‘westerse’ militairen. De Taliban zwerft ook door de stad en ziet iedereen die bevriend is met het westen als vijand.
De Pers: In drie maanden al tachtig politieagenten gedood
De Volkskrant: Situatie Kunduz in een woord: gespannen

Geef een reactie

Laatste reacties (109)