Laatste update 19:49
58

Politie liet getuigen beelden wissen van fatale aanhouding Maastricht

De aanhouding van de 35-jarige man uit Macedonië, die overleed na een volledig uit de hand gelopen worsteling met politie en omstanders, is door verschillende mensen gefilmd. Die beelden zijn echter geen onderdeel van het onderzoek omdat de politie mensen gedwongen heeft om de video’s te wissen, dat meldt L1 op basis van diverse getuigenverklaringen.

Een getuige zegt verbaasd te zijn over de actie van de agenten:

“Een jongen die naast me stond, filmde de arrestatie. Hij was al vanaf het begin aan het filmen, toen ze nog aan het vechten waren. Toen ze het slachtoffer aan het reanimeren waren, kwam een agent naar hem toe. Hij moest meteen stoppen met filmen en de beelden wissen. De agent controleerde of de jongen op de wisknop drukte. Daarna pas kreeg hij zijn telefoon terug. Verdoezelen van bewijsmateriaal, noem ik dat.”

Een tweede getuige bevestigt het wissen van beelden:

“Er stond een jongetje te filmen met een iPhone en die werd dus afgepakt door de politie. De telefoon werd pas teruggegeven toen de beelden waren gewist. Dat heb ik gezien.”

De rijksrecherche doet onderzoek naar de arrestatie en het overlijden van de man, maar kan bevestigen, noch ontkennen dat er beelden zijn gewist.

De overleden man was een uitgeprocedeerde asielzoeker en verkeerde in verwarde toestand, aldus zijn familie. Hij zou zich hevig verzet hebben tegen zijn aanhouding, waarbij een worsteling ontstond. De politie heeft vervolgens pepperspray gebruikt en de man met behulp van omstanders – onder wie een agent in burger – tegen de grond gewerkt. Een getuige zag dat de man daarbij blauw aanliep in zijn gezicht. Hulpdiensten hebben tevergeefs geprobeerd de man te reanimeren.

Cc-foto: Shirley de Jong

Geef een reactie

Laatste reacties (58)