Laatste update 15 september 2017, 09:19
53

Politie Limburg sluit NRC-fotograaf op wegens niet afstaan foto’s

Afgelopen zondag is een freelance fotograaf van NRC gearresteerd omdat hij weigerde foto’s van een vechtpartij af te staan aan de politie. De fotograaf, Chris Keulen, werd twee uur vastgezet in een cel en zijn geheugenkaart met daarop de foto’s werden in beslag genomen. NRC-hoofdredacteur Peter Vandermeersch neemt de zaak hoog op. De krant kaart de zaak aan bij het College van procureurs-generaal, het bestuur van het Openbaar Ministerie.

Keulen was zondag in Limburg om een reportage te maken over geluidsoverlast van AWACS-vliegtuigen die van een NAVO-basis in de buurt van Brunssum landen en opstijgen. Bij die presentatie ontstond er ruzie tussen een lokale actievoerder en een Amerikaanse militair in burgerkleding, wat uitliep op een vechtpartij.

Na afloop zijn Keulen en collega NRC-journalist Paul van der Steen meegegaan naar het politiebureau om een getuigenverklaring af te geven. Op het bureau werd Keulen gesommeerd de gemaakte foto’s over te dragen, wat hij weigerde. ‘Ik ben geen verlengstuk van de politie,’ aldus Keulen die daarop prompt als verdachte werd aangehouden.

Volgens Keulen werd de sfeer op het bureay ‘intimiderend en onprettig’:

Acht functionarissen van politie en marechaussee stonden op mij in te praten. ‘Dit gaat onplezierig voor je worden, je krijgt een strafblad, we sluiten je minstens negen uur op, is het je dat waard?’, zeiden ze. Toen ze mijn fototoestel in beslag namen hebben twee agenten mij totaal onnodig vastgepakt.

Ook zegt Keulen niet te begrijpen waarom de politie zo’n dergelijk machtsvertoon nodig vond:

Blijkbaar waren ze niet gewend dat een fotograaf zich op zijn rechten beroept. Of speelt er mee dat het een Amerikaanse militair betreft?

Keulen kon zijn geheugenkaart pas een dag later weer ophalen. Zijn grootste zorg is nu de bescherming van zijn bronnen:

Met relatief simpele software zijn de foto’s van de laatste twee maanden van mijn kaart te halen. Die foto’s zijn in vertrouwen genomen.

Dat Keulen weigerde de beelden af te staan, is mede ingegeven door NRC-advocaat Christien Wildeman. Die zegt daarover in NRC:

In een democratische rechtsstaat moeten er waarborgen zijn dat als een journalist filmt of fotografeert die beelden niet zomaar bij de politie terecht kunnen komen. Anders bestaat het gevaar dat mensen die worden gefotografeerd of gefilmd de pers gaan wantrouwen en dat schaadt de vrijheid van nieuwsgaring.

Een woordvoerder van de politie Limburg heeft ondertussen laten weten dat de inbeslagname is gebeurd met toestemming van de officier van justitie. Volgens de woordvoerder is in dit soort zaken geen toestemming nodig van een rechter. Ook laat de politie weten dat er geen sprake kan zijn van bronbescherming ‘omdat NRC zelf de bron is’.

NRC noemt de uitspraken van de politiewoordvoerder ‘opmerkelijk’, want:

In de zogeheten ‘aanwijzing toepassing dwangmiddelen tegen journalisten’, een beleidsregel van het College van procureurs-generaal, wordt duidelijk voorgeschreven dat als de officier van justitie over journalistiek materiaal wil beschikken, hij een vordering moet indienen bij de rechter-commissaris.

Hoofdredacteur Vandermeersch wil dat het OM de zaak tegen Keulen seponeert en de volgens hem onterecht inbeslaggenomen foto’s worden vernietigd: ‘Het is zorgelijk dat politie en justitie onbekend lijken te zijn met de eigen regels over inbeslagname.’
Het OM heeft laten weten op een later tijdstip met een inhoudelijke reactie te komen.

Update 15 september

Het college van procureurs-generaal, dat leiding geeft aan het OM heeft geconcludeerd dat de arrestatie en de inbeslagname van de beelden onrechtmatig waren. De zaak is daarom geseponeerd en de gekopieerde beelden vernietigd. Het OM heeft donderdag met Chris Keulen, en daarna met de hoofdredacteur van NRC gebeld om ‘ruimhartige excuses’ aan te bieden en heeft een persbericht naar buiten gebracht waarin ze zeggen de aanhouding te betreuren. Keulen zegt dat de zaak voor hem daarmee is afgedaan.

Bron: NRC

Geef een reactie

Laatste reacties (53)