10

Politie maakt puinhoop van privacy

Korpsen lappen wet aan hun laars

De politie verzamelt op grote schaal gegevens, ook van mensen die van geen enkel misdrijf verdacht worden. Het toezicht en de beveiliging van die gegevens is ver onder de maat. Bij de meeste korpsen is onduidelijk wie er allemaal toegang hebben tot de privacygevoelige informatie. Dat is ontdekt door de digitale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom.

De politie mag sinds een paar jaar veel meer gegevens dan voorheen opslaan van burgers. Ook als het gaat om mensen die niet verdacht zijn. Om misbruik van die gevoelige informatie te voorkomen zijn er in de wet Politiegegevens regels opgenomen over hoe de politie moet omgaan met die informatie. Iedere vier jaar wordt gecontroleerd of de korpsen zich aan die regels houden.

Bits of Freedom heeft de rapporten van die controles opgevraagd en doorgeplozen. De organisatie is volgens eigen zeggen geschrokken van de resultaten. De politie blijkt de wet op grote schaal te overtreden.

Geen enkel korps voldoet aan alle wettelijke regels. De Koninklijke Marechaussee scoort het slechtste: zij leeft minder dan twintig procent van de normen na en dan nog slechts “op hoofdlijnen”. Twaalf korpsen halen voor minstens de helft van de criteria het niveau “voldoet op hoofdlijnen” niet. Slechts drie korpsen weten op meer dan driekwart van de normen een voldoende te scoren. De twee grootste korpsen van het land hebben het beleid nog het beste op orde en laten op “slechts” één vijfde van de normen steken vallen. 

De problemen doen zich over de hele breedte van de wet voor. Zo is de beveiliging van de persoonsgegevens vaak ver onder de maat en wordt niet bijgehouden of personen nog bevoegd zijn om toegang te krijgen tot gegevens. Ook worden gegevens die niet langer bewaard mogen worden vaak niet verwijderd.

Het korps van Roterdam scoort nog het minst slecht, gevolgd door dat van Amsterdam.  Utrecht en Gelderland zijn na de Marechaussee de grootste privacyverkwanselaars.

Persbericht Bits of Freedom

cc-foto: Martijn

Geef een reactie

Laatste reacties (10)