9

Politie meer aandacht geweld tegen homo’s

Geweld tegen homoseksuelen binnen een jaar verdubbeld

Minster van Veiligheid en Justitie, Ivo Opstelten, heeft dinsdag toegezegd in een gesprek met COC Nederland dat de politie meer aandacht gaat besteden aan de aanpak van geweld tegen homoseksuelen.

Iedere politie-eenheid krijgt een contactpersoon uit het Roze in Blauw-netwerk. Een netwerk dat de belangen van homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders binnen en buiten behartigt.

Zwaarder straffen van geweld op basis van discriminatie is voor de minister een brug te ver, ondanks verzoeken van de belangenorganisatie. Het COC meldde namelijk eerder dit jaar dat discriminatie van homoseksuelen bijna is verdubbeld de afgelopen jaren. Van 623 in 2011 naar 1143 een jaar later, blijkt uit de jaarlijkse Poldis-rapportage.

Volgens COC-woordvoerder, Philip Tijsma, is dit slechts een topje van de ijsberg en neemt het geweld toe:

Zo’n grote stijging kan niet alleen aan meer aangiften liggen. Nu wordt de rest van de ijsberg ook zichtbaar. Dat er vaker aangifte wordt gedaan, speelt zeker mee. Maar wat we ook zien is dat homoseksualiteit steeds zichtbaarder wordt. Mensen komen uit de kast, gaan zich ernaar gedragen. Op de werkvloer, in het openbaar. Dat is mooi, maar heeft ook een keerzijde. Het geweld, de agressie jegens homo’s, lesbiennes, transgenders en biseksuelen neemt toe.

Opstelten belooft de bestrijding van discriminatie en het geweld tegen homo’s meer prioriteit te geven bij de politie.

cc-foto: Sandeep Singh Thukral
NOS: “Roze in blauw-politie in heel NL”
Trouw: COC over homogeweld: nu ook rest van de ijsberg zichtbaar

Geef een reactie

Laatste reacties (9)