107

‘Politie moet kunnen hacken’

Opstelten wil dat overheid ook software mag installeren en bestanden vernietigen ... Bits of Freedom: 'gevaar voor de veiligheid' ... Kamermeerderheid achter Opstelten

Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie wil dat politie en justitie de bevoegdheid krijgen om vanaf een afstand in te breken op computers om zo ernstige vormen van cybercrime tegen te gaan.

Dat blijkt uit een brief van Opstelten aan de Tweede Kamer, die door Nu.nl is gepubliceerd.Opstelten:

Politie en OM geven aan dat er allerlei vormen van criminaliteit zijn die zich aan het zicht van politie en OM onttrekken omdat zij niet de bevoegdheid hebben om een computer te mogen binnendringen.

In de brief stelt de minister voor dat het legaal wordt om van een afstand computers te doorzoeken en om software te installeren. Ook moeten bestanden op afstand geblokkeerd of vernietigd kunnen worden, bijvoorbeeld bij kinderporno.

Update:
Ot van Daalen, directeur van Bits of Freedom, noemt het voorstel in Trouw een gevaar voor de veiligheid van burgers:

Als de politie straks een lek in de beveiliging ontdekt kan ze twee dingen doen. De informatie openbaar maken zodat er wat aan gedaan kan worden of de informatie voor zichzelf houden, want daarmee heeft de politie dan later een troef in handen om snel een computer binnen te dringen.

Hij maakt zich bovendien zorgen over de controle:

De controle is vooral heel belangrijk, terwijl het track record van de Nederlandse overheid hierbij erg slecht is. Ik ken geen geval waarbij de rechter-commissaris een aanvraag om een telefoon af te tappen heeft geweigerd. En dit gaat nog veel verder; straks kan de politie zo je eigen virtuele huis binnendringen. Bovendien staan er op een computer ook allemaal gegevens van anderen, zoals mailtjes. Die kunnen dan ook in het onderzoek worden betrokken. (…) Ze kunnen ook spyware installeren op de computer. Daarmee kunnen ze de computer blijvend in de gaten houden. Het probleem is echter dat de spyware door anderen kan worden overgenomen, zo heeft onderzoek uit Duitsland uitgewezen.

Update:

De NOS meldt dat een meerderheid in de Tweede Kamer het goed vindt dat minister Opstelten van Veiligheid en Justitie het probleem van de cybercrime wil aanpakken door de opsporingsinstanties meer bevoegdheden te geven. Meerdere partijen, waaronder VVD, PvdA en SP, drongen wel aan op waarborgen voor de privacy.

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (107)