Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Politie New York stopt met bespioneren moslims

  •  
16-04-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
moslimnewyork300.jpg
Onder grote druk maakt NYPD einde aan omstreden programma
De politie van New York heeft onder grote druk een einde gemaakt aan het omstreden programma waarmee gepoogd werd terrorisme op te sporen binnen islamitische gemeenschappen. Na stevige kritiek van moslims en mensenrechtenorganisaties, wordt de speciale eenheid opgeheven.
Agenten in burger mochten overal in boekwinkels, restaurants en moskeeën iedereen afluisteren die mogelijk in verband gebracht kon worden met terrorisme. Uit een reeks artikelen van het persbureau AP bleek echter dat de politie ook afluisterde als er helemaal geen aanwijzingen waren voor terrorisme. Inmiddels lopen twee rechtszaken tegen de NYPD.
De agenten legden nauwkeurig vast welke moslims waar eten, waar ze boodschappen doen, en wat de onderwerpen van hun gesprekken waren.
De Demographic Unit heeft een psychologische oorlog in onze gemeenschap gecreëerd”, zegt Linda Sarsour van het Arab American Association of New York. “Die documenten, ze tonen aan we wonen. Dat is het café waar ik eet, dat is waar ik bid. Dat is waar ik mijn boodschappen doe. Ze waren in staat om hun hele leven op die kaarten te zien. Er is volledig geknoeid met de ziel van de gemeenschap.”
Na jaren bespioneren, moet de NYPD toegeven dat de spionage niet één keer tot iets heeft geleid.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.