3

Politie Nigeria verbiedt #BringBackOurGirls-demonstraties

Meer dan 200 meisjes ontvoerd door terreurorganisatie Boko Haram … Politie vreest voor 'infiltranten' tussen demonstranten

De politie in Nigeria heeft alle demonstraties voor de vrijlating van de meer dan 200 door Boko Haram ontvoerde meisjes verboden. Politiewoordvoerster Altine Daniel verklaart tegenover persbureau AFP dat de politie ‘om veiligheidsredenen’ tot dit besluit is gekomen. De demonstranten twijfelen echter aan de rechtmatigheid van het verbod. Ze zien het als een politiek besluit en stappen daarom naar de rechter.

Politiechef Joseph Mbu verklaart zijn beweegredenen tegenover het staatspersbureau News Agency of Nigeria (NAN). Hij zegt informatie te hebben ontvangen dat gevaarlijke elementen zich zullen aansluiten bij de groepen demonstranten en explosieven zullen laten afgaan, met als doel het in verlegenheid brengen van de overheid.

De demonstranten zijn er echter niet gerust op en stappen naar de rechter. Volgens protestleider Oby Ezekwesili heeft de politiechef geen basis voor het verbod. Bovendien heeft hij ook niet de benodigde macht om een demonstratie te verbieden. De advocate van de demonstranten laat weten dat het verbod illegaal is, omdat “een bevoegde rechtbank in december 2007 heeft besloten dat er geen politievergunning nodig is om een vreedzaam protest te houden, waar dan ook in Nigeria”.

Op 14 april werden zo’n 219 schoolmeisjes gekidnapt door de islamistische terreurbeweging Boko Haram. 57 meisjes hebben weten te ontsnappen. De massa-ontvoering leidde wereldwijd tot demonstraties. Onder meer de Paus als ook de Amerikaanse First Lady, Michelle Obama, hebben zich uitgesproken voor de vrijlating van de meisjes.

France 24: Nigerian police ban protests over abducted schoolgirls

cc-foto: Michael Fleshman

Geef een reactie

Laatste reacties (3)