55

Politie oefent op social media invoering politiestaat

Iets beledigends over de politie zeggen? Dat zul je bezuren

De Nederlandse politie is ongekend laks als het gaat om uitlatingen op sociale media. Behalve als het over henzelf gaat.

De politie in Schiedam heeft een huisbezoek gebracht aan een sociale media gebruiker die het korps ‘beledigd’ zou hebben. De persoon in kwestie verwijderde het bericht en bood excuses aan na deze intimidatie door het staatsapparaat. De agenten meldden hun actie trots op Twitter met een waarschuwing aan alle burgers: “We kijken mee.”

Het voorbeeld van repressie, dat doet denken aan minder democratische landen waar de overheid geen ongehoorzame burgers duldt, staat niet op zichzelf. Tijdens Lowlands overkwam het RTL-verslaggever Olaf Koens die nadat hij werd gefouilleerd twitterde ACAB, een populaire afkorting onder hooligans en extremisten die in de jaren ’70 opkwam en staat voor All Cops Are Bastards. Of voor Always Carry A Bible. Koens zei dat hij ‘Acht Cola, Acht Bier’ bedoelde maar dat hielp niet. Alles wat in een politieuniform twittert dook bovenop hem. Na enige uren zag hij zich genoodzaakt zijn excuses aan te bieden.

Daarmee breidt de politie een repressie uit tot sociale die, ondank protesten, al jaren eerder in het gewone leven is geïntroduceerd. Wie een t-shirt draagt met de cijfers 1213 kan gearresteerd worden en vervolgd want die geheime code zou staan voor het al even obscure ACAB.

De assertiviteit van de agenten is opmerkelijk omdat de politie niet of amper optreedt tegen andere strafbare uitingen op sociale media. Terwijl de politie in Denemarken een man die op Facebook het in brand steken van moskeeën aanmoedigt onverwijld oppakt, worden dergelijke aanzetten tot geweld en extreem-rechtse radicalisering in Nederland ongemoeid gelaten. Bovendien voerde de Nederlandse politie onlangs nog samen actie met Geenstijl, het weblog dat het nodeloos kwetsen en beledigen tot business model heeft verheven. Die kwalijke reputatie bleek geen beletsel want het weblog van De Telegraaf is een trouw politievriend. De Nederlandse politie lijkt alleen aan zichzelf te denken, als het om kwetsen gaat.

cc-foto: Leanne J

Geef een reactie

Laatste reacties (55)