23

Politie onderschept ternauwernood vluchtelingen in Oostenrijk

Drie kinderen verkeren in kritieke toestand … Ban Ki-moon oefent druk uit op EU om asielbeleid te wijzigen

De Oostenrijkse politie heeft vrijdag weer een vrachtwagen onderschept met vluchtelingen. 26 asielzoekers hielden zich op in de wagen. Drie kinderen die in de vrachtwagen zaten zijn met spoed overgebracht naar het ziekenhuis, ze verkeren in kritieke toestand.

Een politiewoordvoerder verklaarde tegen het Oostenrijkse persbureau APA dat het niet veel scheelde. De kinderen zouden het niet veel langer hebben uitgehouden, aldus de arts die zich over hen heeft ontfermd.

De politie signaleerde vrijdagochtend ten noorden van Salzburg de verdachte vrachtauto. De chauffeur probeerde nog te voorkomen aangehouden te worden door flink gas te geven, maar dat lukte niet. De 26 vluchtelingen zijn afkomstig uit Syrië, Afghanistan en Bangladesh. Door gebrek aan water stonden ze aan de rand van de dood.

‘EU, verander je asielbeleid’

VN secretaris-generaal Ban Ki-moon oefent druk uit op de EU om haar asielbeleid te wijzigen, om zo te voorkomen dat nog meer vluchtelingen overlijden in hun vlucht naar Europa. Dat schrijft Trouw. Ki-moon zegt niet alleen geschokt en ontstemd te zijn door de vele doden, maar hij neemt het regeringsleiders in Europa ook kwalijk dat ze de afgelopen periode weinig hebben gedaan om de vluchtelingencrisis op te lossen.

Ik vraag om een reactie van overheden. Ze moeten medeleven tonen en voldoen aan hun internationale verplichtingen. Het is een menselijke tragedie die om een collectieve respons vraagt. Het is een solidariteitscrisis, niet een kwestie van aantallen.” Mensen gedwongen terugsturen naar gevaarlijke gebieden is uit den boze, wat Ki-moon betreft: “Dat is niet alleen een kwestie van internationale wetgeving, maar ook van menselijkheid. Ik vertrouw erop dat het thema prioriteit zal krijgen als de leiders van de wereld komende maand voor de Algemene Vergadering van de VN bijeenkomen.

Eerder verscheen op Joop: Vluchtelingen gestikt in gevonden vrachtauto Oostenrijk

Geef een reactie

Laatste reacties (23)