Laatste update 17:10
154

Politie onderzoekt lek naar GeenStijl over aanrijding Amsterdam

De Amsterdamse politie onderzoekt hoe het mogelijk is dat informatie uit hun dossier over de aanrijding bij Amsterdam Centraal Station, afgelopen juni, in handen is gekomen van shockblog GeenStijl. Die website plaatste dinsdagmiddag een screenshot van het digitale dossier waarop de persoonsgegevens van de verdachte duidelijk leesbaar zijn.

GeenStijl bericht dat de bestuurder van de auto een Amsterdammer van Marokkaanse afkomst is en noemt hem bij zijn volledige naam. De afkomst van de bestuurder is volgens het xenofobische blog ‘alle reden om extra te twijfelen aan de verklaring dat het een onwelwording was’, zoals de officiële verklaring luidde.

Aan die uitleg is nog altijd niets veranderd, laat de politie weten. De bestuurder van de auto is diabetespatiënt en was onwel geworden door een lage bloedsuikerspiegel. De politie zegt geen enkele reden te hebben om die lezing te herzien:

Het ongeval blijft gewoon een ongeval. We hebben te maken met een groep mensen die wil dat het een terreuraanslag is, maar dat is gewoon niet het geval. Als dat zo was geweest, hadden we dat ook zo benoemd.

Als de gelekte informatie inderdaad afkomstig is uit een politiesysteem, lijkt het een kwestie van tijd te zijn voor het lek boven water is. Het systeem houdt namelijk nauwkeurig bij welke politiemedewerkers die informatie hebben opgevraagd. ‘Wij tillen hier zwaar aan,’ laat een woordvoerder van de politie weten. ‘Dit gaat om vertrouwelijke informatie. Wij hebben er dus sterke vraagtekens bij dat dit naar buiten wordt gebracht.’

Bron: NOS / cc-foto: Kevin Hackert

Geef een reactie

Laatste reacties (154)