17

Politie ontmoedigt aangifte door winkeliers

Een derde van winkeliers geeft aan geen aangifte meer te doen door ontmoediging politie en uitblijven resultaat

Een op de drie winkeliers doet geen aangifte meer bij politie, dat blijkt uit een enquête van het NCRV-programma Altijd Wat, onder 800 winkeliers. Uit de enquête blijkt dat de veel winkeliers het gevoel ervaren ‘het heeft toch geen zin’. Een derde van de ondervraagden geeft bovendien aan dat de politie hen ontmoedigt om aangifte te doen, terwijl de politie verplicht is om elke aangifte van een strafbaar feit onvoorwaardelijk op te nemen.

Transport en Logistiek Nederland en Koninklijke Horeca Nederland herkennen het probleem:

Het doen van aangifte kost een hoop tijd. Als je daarbij door de politie wordt ontmoedigd om aangifte te doen en in discussie moet gaan of het doen van aangifte zinvol is, ontlopen criminelen hun straf.”

Detailhandel Nederland stelt in een reactie:

Het bevorderen van het doen van aangifte is belangrijk, maar dat moet dan wel leiden tot een gevolg bij politie en justitie. Anders blijft het bij het rondpompen van informatie.

Plaatsvervangend korpschef Ruud Bik van de Nationale Politie ontkent dat politiemensen aangiftes bewust tegenwerken, maar heeft blijkbaar geen moeite met het feit dat agenten adviseren tegen het doen van aangifte:

Ik herken het niet. Iedere aangifte moet worden opgenomen, dus als een burger ondanks het advies van een politieman toch aangifte wil doen, dan nemen wij die op.

cc-foto: Bas Bogers

Geef een reactie

Laatste reacties (17)