49

Politie ontving terreurwaarschuwing over man die in Den Haag op mensen instak

Op 5 mei stak in Den Haag een man op het Johanna Westerdijkplein in op drie willekeurige mensen. De autoriteiten stelden dat de verdachte, een 31-jarige Syriër, een verwarde man betrof en dat er geen aanwijzingen waren dat het om een terroristische daad gaat. Nu blijkt dat de politie weken eerder wel degelijk een anonieme melding ontving waarin gewaarschuwd werd dat de man een terreurdaad wilde plegen.

Het Openbaar Ministerie meldt in een verklaring:

Uit onderzoek is inmiddels gebleken dat de politie begin maart een anonieme schriftelijke melding in gebrekkig Engels heeft ontvangen. Daarin wordt gewaarschuwd dat de verdachte van plan zou zijn een terroristische daad te plegen. In maart heeft de politie al onderzoek gedaan naar de anonieme melding en deze informatie gedeeld met de AIVD. Ook is de casus door deskundigen van gemeente en betrokken instanties in het Veiligheidshuis besproken en zorgvuldig gewogen. Dit brede onderzoek gaf op dat moment geen aanleiding om de man aan te merken als iemand met terroristische achtergronden, maar kon dit ook niet uitsluiten.

Volgens het OM is een enkele anonieme melding zonder verder bewijs geen reden om iemand vast te zetten. De man verbleef op dat moment overigens in een psychiatrische instelling. Justitie wijst er ook op dat bij de verdachte thuis geen afscheidsvideo of afscheidsbrief is gevonden en er geen materiaal is aangetroffen dat duidt op een terroristisch gedachtegoed.

De drie slachtoffers zijn inmiddels uit het ziekenhuis ontslagen. De verdachte, die weken eerder door de politie naar een ggz-instelling werd overgebracht omdat hij zijn huisraad uit het raam gooide, wordt aangeklaagd voor poging tot moord.

Geef een reactie

Laatste reacties (49)