13

Politie opent bizarre jacht op asielzoekers, dorpsbewoners in verzet

Oostenrijks dorp in actie om deportatie Syrische vluchtelingen te voorkomen

Acht politiepatrouilles hebben huizen doorzocht in het 3000 zielen tellende Oostenrijkse dorp Alberschwende op zoek naar een Syrische vluchteling. De politie wil hem en andere vluchtelingen uitzetten naar Hongarije waar hen een harde behandeling te wachten staat. Dorpsbewoners trachten dat te voorkomen. Officieel zijn de vluchtelingen niet ondergedoken maar ze blijken wel onvindbaar.

In het dorp wonen acht Syrische vluchtelingen waarvan er nu volgens de procedures vijf uitgezet moeten worden naar Hongarije. Dorpsbewoners zijn het daar niet mee eens, onder meer omdat de vluchtelingen de kans lopen in een Hongaarse gevangenis te belanden. Minsten 150 bewoners hebben zich opgegeven voor een reddingsteam dat onmiddellijk massaal in actie komt en een menselijke ketting ter bescherming vormt als de asielzoekers dreigen te worden opgepakt. De politieactie van maandag overviel het dorp echter en het team kon niet tijdig ingrijpen.

De politieinzet was zo massaal dat het wel leek of er sprake was van een bankoverval of een ander groot misdrijf, vertelde een geschokte bewoner aan de ORT. 

Agenten slaagden er niet in de vluchteling op te sporen. Volgens de burgemeester is er geen sprake van onderduiken maar hebben de vluchtelingen nu eenmaal een eigen leven en kunnen ze op dat moment ergens anders geweest zijn, bijvoorbeeld aan het werk.

ls de vluchtelingen zes maanden in Oostenrijk zijn kunnen ze officieel asiel aanvragen. In het geval van de vijf vluchtelingen is dat op 22 juni. De kans dat ze officieel asiel krijgen is vrij groot, omdat ze uit oorlogsgebied komen en moeten vrezen voor hun leven. De immigratiedienst wil hen daarom nog voor 22 juni het land uit hebben. 

ORF.at: Polizei hält Großeinsatz für gerechtfertigt

Geef een reactie

Laatste reacties (13)