Laatste update 20 januari 2016, 23:30
48

Politie pakt Fries op die tegen IS streed

Afreizen naar Syrië of andere landen in de regio om er te vechten tegen IS, mag zomaar niet. Een 47-jarige man die in Syrië IS-strijders zou hebben gedood is woensdag opgepakt en vrijdag voorgeleid bij de rechter-commissaris in Rotterdam. Jitse A. deed vorig jaar nog op Facebook en in de media verslag van zijn gevecht tegen IS.

Het OM heeft de 47-jarige Leeuwarder woensdag opgepakt en vrijdag voorgeleid. Hij is ook weer op vrije voeten gesteld, op voorwaarde dat hij zijn paspoort zou inleveren en in Nederland zal blijven. Ook moet hij zich iedere week bij de politie melden.

Jitse A. wordt verdacht van het meevechten met de Koerdische militie YPG. Wat zijn precieze rol was, is niet bekend en wordt door het OM nog onderzocht. NOS schrijft:

Volgens Amnesty International zou de YPG vorig jaar in het noorden van Syrië betrokken zijn geweest bij het verdrijven van burgers uit hun woningen, die vervolgens werden vernietigd.

Omdat burgers niet het recht hebben zelf over te gaan tot gebruik van dodelijk geweld, zou het doden van een IS-strijder strafrechtelijke gevolgen kunnen hebben. Of de man vervolgd gaat worden, moet nog blijven.

Jitse A. zou vanaf volgende maand Koerden en westerse vrijwilligers gaat trainen, schrijft het AD. Hij zou betrokken zijn bij de oprichting van een buitenlandse eenheid.

Het AD schrijft over A.:

Ook de Koerden zelf, zowel de huidige strijders van de YPG als nieuwe aanwas, kunnen een training goed gebruiken, zegt A. ,,Veel militaire kennis is er niet. Sommige Koerden weten bij wijze van spreken nog maar net wat de voor- en achterkant van een wapen is. Maar hun wil is enorm.” A., die bij de Luchtmobiele Brigade zat en tevens bij de marine heeft gewerkt, wil ook hun opleiding verzorgen. ,,In ieder geval schiettraining.”

De ,,rasechte Leeuwarder”, zoals A. zichzelf noemt, heeft na tien maanden vechten met de Syrische Koerden een zekere status verworven. Zo werd hem, ook vanwege zijn militaire ervaring, in oktober gevraagd om sniper te worden in zijn tabur (een Koerdische legereenheid van 50 man). In die rol van sluipschutter heeft hij in enkele weken tijd een aantal IS-strijders gedood.

AD: Fries traint Koerden en westerlingen tegen IS

cc-foto: Kurdishstruggle

Geef een reactie

Laatste reacties (48)