Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Politie ronselt journalist

  •  
22-08-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
politie.jpg
Agenten in burger verzochten journaliste tegen betaling foto's te maken... Journaliste maakt veel foto's van kraakpanden, buurthuizen en demonstraties
Eind juli heeft de NVF een melding binnen gekregen van een journaliste die door politieagenten in burger is benaderd om – tegen betaling – foto’s te maken voor hen. De journaliste weigerde, maar het verzoek werd enige malen nadrukkelijk herhaald. Zo vaak zelfs dat ze zich geïntimeerd voelde en het voorval meldde aan de NVF.
De journaliste maakt regelmatig foto’s van buurthuizen, kraakpanden en demonstraties. De agenten meenden haar foto’s op Facebook te hebben gezien. Het verzoek kwam toevallig enkele weken nadat haar camera was gestolen en de politie de foto’s op haar geheugenkaart had bekeken om strafrechtelijk materiaal te verzamelen over de diefstal.
Het is niet de eerste keer dat er melding wordt gemaakt van journalisten die worden geronseld. In juni werd al bekend dat de AIVD tijdens de Olympische Zomerspelen in China in 2008 sportjournalisten zou hebben geprobeerd te ronselen. Deze moesten informatie vergaren voor de inlichtingendienst.
De NVF veroordeelt het ronselen van journalisten. Journalisten zijn geen verlengstuk van justitie en het is een politieke doodzonde als journalisten tegen betaling materiaal aan de politie afstaan, aldus Rosa García López, NVJ secretaris van de secties Freelance en NVF.
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.