Laatste update 23:51
117

Politie rost bezorgde burger af

Op twitter is woensdag een filmpje geplaatst waarop te zien is hoe een man in Rotterdam door twee politieagenten op zeer hardhandige wijze wordt staandegehouden. In de tweet schrijft twitteraar Iwan:

Politie met busje rijden met snelheid 30km/u op het fietspad in Rotterdam en deze bewuste man zegt er wat van. Politie man springt uit het busje en spreek die onprofessioneel aan de man ageert en vanaf dat moment film ik het gebeuren

Op de beelden is te zien en te horen hoe een van de agenten de man van achter vasthoudt en hem tegen een muur drukt. De andere agent trapt vervolgens op de man in. Wanneer de man vervolgens van de agent wil weten waarom dat gebeurt, grijpt de agent hem bij de keel. Even later probeert de agent de man in een nekklem te nemen, daarna volgen nog enkele stompen en trappen in de maag, dit terwijl hij nog altijd door de andere agent wordt vastgehouden.

Joop heeft de politie in Rotterdam om een reactie gevraagd, die laat per e-mail weten:

Op dinsdagmiddag 8 mei zijn agenten in Rotterdam onderweg naar een heterdaad melding van diefstal. Zij moeten een stukje over het fietspad rijden. Een voetganger riep tegen de agenten dat ze daar niet mochten rijden. Van de gebeurtenissen die erna volgden, circuleert nu een filmpje op internet. Hierop is te zien dat de man in kwestie, na diverse waarschuwingen, wordt aangehouden. Omdat hij zich tegen zijn aanhouding verzet, proberen de agenten het verzet te breken. Een dergelijk optreden (en de beelden) maakt mogelijk indruk op mensen. Vandaar ook dat we een toelichting geven. Om te beschermen of te handhaven mogen en moeten politiemensen geweld gebruiken als de situatie daar om vraagt. Zoals gebruikelijk is ook dit optreden gemeld en wordt dit getoetst. We vinden het in alle situaties belangrijk om te reflecteren op ons eigen optreden.

De Rotterdamse partij NIDA schrijft op Facebook:

Wat zegt dit ons over de mate van professionaliteit en de rol van de politie in onze samenleving? Over het wanneer wel en wanneer niet toepassen van geweld? Wat betekent dit voor het (herstel van) vertrouwen tussen politie en burger?

NIDA heeft een debat aangevraagd in de Rotterdamse gemeenteraad.

Geef een reactie

Laatste reacties (117)