33

‘Politie schendt rechten patiënten’

Agenten staan erop om bij behandeling op eerste hulp aanwezig te zijn als zij asielzoekers, verdachten en slachtoffers van misdrijven binnen brengen

De politie betreedt de rechten van patiënten op de spoedeisende hulp (SEH) met de voeten. Dat meldt Omroep West vrijdag op basis van een verklaring van de stichting Medicus en Maatschappij. Volgens de voorzitter van de stichting lopen politieagenten regelmatig artsen in de weg.

Het gaat met name om patiënten die door agenten op de eerste hulp worden begeleid zoals asielzoekers, verdachten en slachtoffers van een misdrijf. Agenten gaan zover dat ze behandelkamers binnenkomen en medische gegevens gebruiken en verzamelen, meldt Omroep West.

Volgens de regels mogen politieagenten niet in behandelkamers mogen komen op het moment dat een patiënt wordt behandeld. Deze regels worden volgens Medicus en Maatschappij wekelijks door agenten overtreden.

De voorzitter van de stichting haalt een voorbeeld aan van een jonge vrouw die als slachtoffer van een verkrachting op een eerste hulp werd binnengebracht. De politieman die haar begeleidde, stond erop dat hij bij haar gynaecologisch onderzoek mocht zijn. Ondanks verzet van de artsen en verpleegkundigen, blijft de agent bij het onderzoek aanwezig.

Volgens Omroep West was de politie donderdagavond nog niet in staat om op dit verhaal te reageren.

Omroep West: ‘Rechten patiënt geschonden door politie’

Geef een reactie

Laatste reacties (33)