36

Politie schiet adoptiekalfje dood

Damhertje dat werd opgevangen Marumse boer kreeg nekschot politie om 'veiligheidsredenen' ... Inmiddels is aangifte gedaan tegen politie

Een jong damhertje dat op drift raakte na de storm in oktober – en werd ‘geadopteerd’ door de koeien van boer De With – is doodgeschoten door de politie. Dat zou zijn gebeurd om veiligheidsredenen, omdat het weiland van de boer aan de A7 grenst.


Volgens de politie is het hertje aangeschoten door een jager, en zou een politieagent het dier daarna een nekschot gegeven hebben. De With verdenkt de politie er echter van zelf geschoten te hebben op 9 december:

Die hebben het beest geschoten. Het was rond vijf uur, het was al donker. Mijn moeder hoorde schoten. En toen stond een politieauto langs de weg. Ik denk dat ze hem voor een lekker kerstdiner wilden hebben.”

Dat de politie het hertje wel moest doden omwille van de verkeersveiligheid, gelooft hij evenmin:

Een damhert is geen ree. Een ree gaat alle kanten op en een damhert wil bij de kudde blijven.”

Bovendien bevindt zich tussen de A7 en de boerderij nog driedubbel prikkeldraad en een sloot. Het bericht heeft voor veel opschudding gezorgd, sinds online beelden circuleren van het hertje en de koeien samen. De With:

Als de pinken gingen eten dan ging het hertje ook eten. En als ze gingen slapen dan lag het hertje ernaast. Of kreeg ‘ie een lik over de kop heen.

Egber Prins uit Oostwold gaat aangifte doen tegen de politie vanwege het neerschieten van een damhertje. Net zoals Boer De With snapt ook Egber Prins uit Oostwold niet waarom het beestje dood moest:

Ik werd heel erg boos toen ik het hoorde, en ik werd nog veel bozer toen ik las dat er nog zoveel onduidelijkheid over was.

Prins heeft een lijst met 26 vragen neergelegd op het politiebureau en wil onder meer weten wie het dodelijke schot heeft gelost:

Als er daadwerkelijk fouten zijn gemaakt, hoop ik dat er fikse straffen worden uitgedeeld.

Volgens Prins had het damhertje naar een hertenkamp in Surhuisterveen gekund, waar 32 van zijn soortgenoten rondlopen. Beheerder Joop Land zegt dat een verhuizing geen moeilijke klus was geweest: 

Een schutter had hem alleen maar hoeven te verdoven. Het afschieten van het beestje was dan ook onnodig. Herten blijven altijd op de plek waar ze zijn. Die springen niet zomaar de weg op. Het afschieten van het hertje was blijkbaar de goedkoopste oplossing.

RTV-Noord: Politie schiet koeienvriendje dood

cc-foto: Screenshot RTV Noord

Geef een reactie

Laatste reacties (36)