19

‘Politie Schilderswijk discrimineert niet structureel’

Nationale Ombudsman: Politie in de Haagse wijk moet minder identiteitscontroles uitvoeren

Er zijn geen aanwijzingen dat de politie in de Haagse Schilderswijk structureel discrimineert en buitensporig geweld toepast. Dat zegt de waarnemend Nationale ombudsman Frank van Dooren tegen de NOS. Wel zegt hij dat de politie in de Schilderswijk vaker geweld toepast dan in andere Haagse wijken, maar dat zou komen doordat er meer criminaliteit voorkomt.


Aanleiding voor het onderzoek was een reportage van TV West over discriminatie door agenten van het politiebureau De Heemstraat. Hierin vertelden onder ander oud-agenten dat hun collega’s in de Schilderswijk zich te buiten gaan aan buitensporig geweld tegen allochtonen.

Het Actiecomité Herstel van Vertrouwen verzamelde 59 klachten van wijkbewoners tegen de politie. Eén van de klachten is dat agenten mensen op afkomst zouden selecteren om zich te legitimeren. Maar omdat van de inwoners van de Schilderswijk 90 procent van allochtone afkomst is, is het lastig vast te stellen of er bij controles sprake is van etnisch profileren. Een andere klacht is de slechte behandeling van klachten en aangiften. Uit het onderzoek komt naar voren dat dit te maken heeft met onwetendheid van mensen.

De ombudsman sluit niet uit dat agenten uitlatingen doen die als discriminerend kunnen worden ervaren. Ook zouden agenten in individuele gevallen te ver kunnen gaan met het gebruik van geweld, zo meldt de NOS.

Geef een reactie

Laatste reacties (19)