Laatste update 09 december 2017, 17:06
22

Politie toont verkeerde man in opsporingsbericht, gooit zijn leven overhoop

De Hengelose Sami Ellouzi gebruikte zijn eigen bankpas om geld van zijn eigen rekening te pinnen. Toch verscheen hij kort daarop in politiebeelden op tv als de man die met een gestolen pinpas een andere bankrekening leeghaalt. Foutje, geeft ook de politie toe. Ellouzi’s leven, en dat van zijn gezin, is ondertussen op zijn kop gezet. Hij is zijn baan kwijtgeraakt en is depressief.

Het begon allemaal met het opsporingsprogramma ‘Onder de Loep’, te zien op RTV Oost. Daarin kwam de zaak aan bod van een woninginbraak waarbij ook de bankpas is gestolen. Met die pas werd die middag in Enschede geld van de rekening gehaald, vol in beeld van de camera van de betreffende pinautomaat. Alleen: niet de beelden van de dader worden vervolgens getoond, maar van de argeloze man die net daarvoor ging pinnen. Sami Ellouzi.

Hoewel bij de politie vrij snel duidelijk was dat de verkeerde persoon in beeld was gebracht, werd er niet gerectificeerd. Dat gebeurt pas in de uitzending van Onder de Loep van volgende week donderdag. Een bloemetje kreeg hij wel, van de politie, afgelopen dinsdag. ‘Met oprechte excuses’, staat op het kaartje te lezen. De foto van Ellouzi staat bij het verschijnen van dit bericht nog steeds op de site van 112 regio Hengelo.

Vanaf het moment van de uitzending werd Ellouzi anders bekeken. Nagekeken. Op straat doen kennissen of ze hem niet kennen, hij is vrienden verloren aan roddels en wilde verhalen. Ook zijn baan raakte hij kwijt bij het bedrijf waar hij nog maar net werkte:

Van een oud-collega’s hoorde ik later dat er werd rondverteld dat ik bij mijn vorige baas was ontslagen vanwege diefstal. Zo gaat dat, blijkbaar. Het echte verhaal is, dat ik 15 jaar bij restaurant La Place in Enschede heb gewerkt. En ik raakte daar mijn baan kwijt, omdat het moederbedrijf V&D failliet ging. Mijn restaurant ging dicht. Hoe komen mensen erbij om zo’n leugen zomaar rond te vertellen?

Ellouhi werd steeds onzekerder. Hij ging discussies uit de weg uit angst dat mensen hem opnieuw met de diefstal in verband zouden brengen. Ook durfde hij niet meer alleen in ruimtes te zijn, anders dan thuis, omdat hij bang was dat mensen hem niet zouden vertrouwen: ‘Het maakt angstig. Dat gevoel maakt je zo klein, zo eenzaam en depressief. Ik zit maar liever thuis.’

De politie zegt ondertussen de fout te betreuren en probeert uit te zoeken waar het fout ging. Mogelijk zit er een verschil tussen de tijdsregistratie van de pinautomaat en die van de bewakingscamera, waardoor het verkeerde tijdstip is opgevraagd. Bij camera’s die in de automaat zelf geïnstalleerd zijn kom dat nauwelijks nog voor, maar deze camera zat niet in de automaat, maar hing erboven. ‘Het zal je maar gebeuren,’ aldus de politie.

Bron: Tubantia

Geef een reactie

Laatste reacties (22)