95

Politie verscheurt bekeuring protestboer na ‘goed gesprek’

Een protesterende boer die vrijdag het verkeer in Nunspeet onveilig maakte hoeft de bekeuring die hij daarvoor kreeg niet te betalen. De boer toog ’s middags met steun van andere boeren naar het politiebureau om de boete demonstratief te betalen. Na een ‘goed gesprek’ met de politie werd de bekeuring vernietigd.

De boer had de bekeuring gekregen omdat hij met een kist appels rondreed die niet voorzien was van een vereiste gevarendriehoek. De appels waren een restant van een protestactie in Den Haag eerder deze week. Boeren deelden de appels uit aan voorbijgangers in het centrum van Nunspeet.

Eerder deze week wekte de clementie waar demonstrerende boeren die de wet overtreden en zich niet aan afspraken houden verbazing. Met andere demonstranten wordt wel een appeltje geschild door de autoriteiten. Zo ontvingen ruim honderd klimaatactivisten die het autoverkeer in Amsterdam omleidden ieder een boete van 380 euro.

Jean-Pierre Geelen deze week in de Volkskrant over de dubbele moraal:

Toen woensdag de boeren naar Den Haag kwamen aanrollen, legde het leger hun geen strobreed in de weg. Op Omroep West: ‘Militairen steken een duim op naar de boeren.’ Op de achtergrond stond een leger anonieme toetsenbordboeren dat vanuit schuttersputjes alles neermaaide wat ze niet lustten, zodat je vanzelf het idee kreeg dat hier een massaal sentiment leefde.

Clarice Gargard in NRC:

Een bekende van me zegt altijd: „Als je wilt weten wie zich het meest kan permitteren in Nederland, moet je naar de behandeling van demonstranten kijken.” Vrij naar George Orwells Animal Farm: sommige demonstranten zijn in de praktijk gelijker dan anderen.

En ook Nico Dijkshoorn stoort zich aan het hanteren van dubbele maten door de autoriteiten.

cc-foto: 1Sock

Geef een reactie

Laatste reacties (95)