61

Politie VS schiet weer Afro-Amerikaanse man dood

19-jarige Tony Robinson was ongewapend ... 'Waarom gebruikte politie geen taser?', vraagt zijn oma zich af

Slechts enkele dagen na de uitkomst van het Amerikaanse onderzoek naar racisme bij de politie in Ferguson, een voorstad van St.Louis, waaruit is gebleken dat er sprake is van systematische discriminatie, heeft de politie in Madison, in de Amerikaanse staat Wisconsin, een 19-jarige ongewapende zwarte man doodgeschoten.


Volgens politiechef Mike Koval was de jongeman ongewapend. Hij zou de agent die hem achtervolgde omdat hij werd verdacht van geweldpleging hebben aangevallen, waarna de agent meer dan eens op hem heeft geschoten. Tientallen mensen verzamelden zich hierna op de plaats waar hij werd neergeschoten, waar ze onder meer ‘black lives matter‘ riepen.,

De burgemeester van Madison, Paul Soglin, noemde het voorval een tragedie en zegt een heleboel woede en frustratie te verwachten. Eerder ontstonden er in Ferguson, een voorstad van St.Louis, een flink aantal demonstraties en rellen, nadat de politie daar een Afro-Amerikaanse jongen dood had geschoten. De dood van Michael Brown zorgde voor een domino-effect; door heel de Verenigde Staten werd gedemonstreerd tegen de discriminatie door de politie.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie publiceerde deze week nog een rapport waarin staat dat er in Ferguson inderdaad sprake is van systematische discriminatie van de zwarte inwoners. De Volkskrant schrijft hierover:

De zwarte inwoners maken 63 procent van de bevolking uit, maar zijn goed voor 85 procent van alle aanhoudingen in het verkeer, 90 procent van alle boetes en 93 procent van alle arrestaties.

Mensen worden in de handboeien geslagen of met stroomstootwapens bewerkt zonder enige duidelijke aanleiding of dreiging. Zo is het ‘niet moeilijk voor te stellen hoe een enkel tragisch incident de stad Ferguson als een kruitvat kan doen ontploffen’, zei minister van Justitie Eric Holder, zelf zwart, bij de presentatie van het rapport.

Heavy: Tony Robinson: 5 Fast Facts You Need to Know
Wisconsin State Journal: 19-year-old dead after being shot by Madison police officer, chief says

Geef een reactie

Laatste reacties (61)