32

Politie VS verwondt kinderen van vluchtelingen met traangas

Minstens twee kinderen van vluchtelingen uit Midden-Amerika zijn gewond geraakt bij het gebruik van traangas door Amerikaanse grenspolitie. Dit zeggen ooggetuigen tegen een reporter van ABC News. Het gebeurde toen de zogenaamde ‘karavaan,’ een groep van duizenden mensen uit Midden-Amerikaanse landen die al weken onderweg zijn naar de Verenigde Staten om geweld van gangs en armoede te ontvluchten, de grens wilde oversteken. Dit gebeurde bij de grensovergang van de Mexicaanse stad Tijuana.

De Amerikaanse president Donald Trump reageerde furieus en dreigt met het sluiten van de gehele Amerikaans-Mexicaanse grens. In onderstaande video van ABC News reageert Trumps Republikeinse partijgenoot en senator Joni Ernst een stuk gereserveerder. Het sluiten van de ruim 3.000 kilometer lange grens zal Trump er dan ook niet niet doorheen krijgen, maar dat de situatie snel escaleert aan de Amerikaans-Mexicaanse grens is duidelijk. De burgemeester van Tijuana, Juan Manuel Gastelum, spreekt inmiddels van een humanitaire crisis in zijn stad. De grensovergang is vooralsnog gesloten.

De BBC meldde op 12 oktober jongstleden dat een groep van zo’n 160 mensen zich had verzameld bij een busstation in het door bendegeweld verscheurde Honduras. Toen de reis in gang werd gezet, vanuit de stad San Pedro Sula, hadden zich al ruim 1000 anderen zich bij de groep gevoegd. Onderweg naar het noorden sloten nog eens duizenden mensen zich bij de ‘karavaan,’ zoals de groep wordt genoemd, aan.

Geef een reactie

Laatste reacties (32)