49

Politie wil anoniem bellen verbieden

Justitie buigt zich over maatregel om anonieme prepaid simkaarten te verbannen

Wie een prepaid simkaart koopt en die gebruikt in een simlock-vrije telefoon kan bellen zonder dat valt achterhalen wie de beller is. De methode is dan ook populair onder criminelen. De politie wil daarom dat er een einde komt aan deze mogelijkheid.

Het is voor de bakkerDe site All About Phones heeft een rapport van de politie achterhaald waarin de maatregelen worden uiteengezet. Volgens de politie leidt anonimiteit tot criminaliteit:

De politie vindt daarom dat ook prepaid telefoons voortaan geregistreerd moeten worden. “Het bezit van een niet-geregistreerde prepaid telefoon en de daaruit voortvloeiende anonimiteit, lijkt bij veel criminelen een basisbehoefte te zijn voor het plegen van misdrijven”, schrijft de politie.

De politie stelt daarom voor criminaliteit uit de anonimiteit te halen. Telefoons met beltegoed werken dan pas na registratie bij een provider en na betaling per bankoverschrijving. De politie hoopt dat providers in de toekomst verplicht worden een telefoon pas aan te sluiten als deze op naam is geregistreerd.

Ook wil de politie een wettelijke aanpassing zodat het bellen met een ongeregistreerde buitenlandse simkaart in prepaid telefoons niet mogelijk is. In meerdere Europese landen, zoals bijvoorbeeld Duitsland en Zwitserland, is het al verplicht om een prepaid telefoon te registreren. 

Het ministerie van Justitie beraadt zich momenteel op de maatregelen.

cc-foto: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (49)