Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Politie wil anoniem bellen verbieden

  •  
01-11-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
213 keer bekeken
  •  
bel_300.jpg
Justitie buigt zich over maatregel om anonieme prepaid simkaarten te verbannen
Wie een prepaid simkaart koopt en die gebruikt in een simlock-vrije telefoon kan bellen zonder dat valt achterhalen wie de beller is. De methode is dan ook populair onder criminelen. De politie wil daarom dat er een einde komt aan deze mogelijkheid.
De site All About Phones heeft een rapport van de politie achterhaald waarin de maatregelen worden uiteengezet. Volgens de politie leidt anonimiteit tot criminaliteit:
5072131017_e69f16c948_m
De politie vindt daarom dat ook prepaid telefoons voortaan geregistreerd moeten worden. “Het bezit van een niet-geregistreerde prepaid telefoon en de daaruit voortvloeiende anonimiteit, lijkt bij veel criminelen een basisbehoefte te zijn voor het plegen van misdrijven”, schrijft de politie.
De politie stelt daarom voor criminaliteit uit de anonimiteit te halen. Telefoons met beltegoed werken dan pas na registratie bij een provider en na betaling per bankoverschrijving. De politie hoopt dat providers in de toekomst verplicht worden een telefoon pas aan te sluiten als deze op naam is geregistreerd.
Ook wil de politie een wettelijke aanpassing zodat het bellen met een ongeregistreerde buitenlandse simkaart in prepaid telefoons niet mogelijk is. In meerdere Europese landen, zoals bijvoorbeeld Duitsland en Zwitserland, is het al verplicht om een prepaid telefoon te registreren. 
Het ministerie van Justitie beraadt zich momenteel op de maatregelen.
cc-foto: Roel Wijnants

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.