Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Politie wil omstreden taser in landelijke uitrusting, vraagt minister toestemming

  •  
15-11-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
97 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2018-11-15 om 17.56.29
De politie wil dat alle agenten die op een 112-melding afgaan, worden uitgerust met een stroomstootwapen, een zogeheten taser. Hoewel gebruik van het wapen omstreden is, heeft de politie vandaag een verzoek bij minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid ingediend om de taser landelijk in te voeren.
Agenten zijn na tests met het wapen positief. Volgens hen is het een nuttige aanvulling op de wapenstok en pepperspray en biedt het een niet-dodelijk alternatief voor het vuurwapen. Tijdens de tests, die op verschillende plaatsen in het land zijn uitgevoerd, zijn volgens de politie geen personen ernstig gewond geraakt. Twee derde van de ruim 300 getaserde personen waren onder invloed van drank of drugs, of verkeerden in verwarde toestand.
De politie pleit er al langere tijd voor de taser toe te voegen aan de wapenuitrustig. Onder meer mensenrechtenorganisatie maakt hier ernstig bezwaar tegen. Uit onderzoek blijkt dat in landen, zoals bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk, waar in theorie de taser in plaats van het vuurwapen wordt gebruikt, dat in de praktijk de taser met grote regelmaat wordt ingezet bij niet-bedreigende situaties. Al in 2013 liet het VN-Comité tegen Marteling aan de Nederlandse regering weten bezwaar te hebben tegen invoer van de taser. In 2017 bleek uit onderzoek van Amnesty naar de eerste testfase van de Nederlandse politie, dat in 13 van de toen 21 gevallen, de taser werd gebruikt nadat iemand al weerloos was.
Hoewel de politie volhoudt dat de taser een niet-dodelijk wapen is, bleek uit een in 2017 door persbureau Reuters gepubliceerd onderzoek, dat in de Verenigde Staten ruim duizend mensen zijn overleden na te zijn beschoten met het stroomstootwapen. Dit risico is extra groot wanneer de beschotene direct op het lichaam wordt geraakt, omdat de stroomstoten niet te doseren zijn.
De Tweede Kamer heeft de politie eerder verzocht om het stroomstootwapen niet meer in en rond psychiatrische klinieken te gebruiken om verwarde mensen uit te schakelen. De politie heeft daarop laten weten verwarde personen zo min mogelijk te willen taseren, maar gebruik van het wapen op hen niet bij voorbaat uit te willen sluiten.
Bron: NOS / Screenshot: Vimeo/Politie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.