9

Politie zet high tech camera in tegen sms’ende chauffeurs

Camera toont gedrag bestuurder op 700 meter afstand: 'Wij zien hen voor dat ze ons zien'

De Australische politie heeft een nieuw wapen tegen een overtreding waarbij de pakkans tot nu toe gering was: smartphonegebruik achter het stuur. Een high tech telelens stelt agenten in staat bestuurders over grote afstand te bespieden.

Al op 700 meter afstand is het gezicht van de bestuurder goed te zien. De camera kan tot 9 seconden het gedrag van de chauffeur vastleggen. Wie zijn ogen niet op de weg gericht houdt, krijgt een boete. Hetzelfde geldt voor bestuurders die geen gordel om hebben of zitten te bellen. Snel de telefoon wegleggen als de politie in zicht komt, is er niet meer bij. “Wij zien bestuurders voordat zij ons zien,” aldus een woordvoerder van de politie in Victoria. Ook eten achter het stuur of het opdoen van make-up wordt bestraft met boetes die in de honderden euros lopen.

Volgens schattingen wordt tussen de 10 en 20 procent van de ongelukken veroorzaakt door bestuurders die niet opletten omdat ze iets anders aan het doen zijn. De politie gaat de camera voor het eerst inzetten rond Melbourne gedurende het drukke Paasweekeinde. 

The Age: Police camera blitz to nab drivers from 700 metres away

Geef een reactie

Laatste reacties (9)