Laatste update 15:00
58

Politie zoekt Groningse actievoerders tegen gaswinning thuis op

Enkele actievoerders tegen de gaswinning in Groningen kregen dinsdagavond politie aan de deur. De Groningers kregen vragen over de protestactie die voor vanavond gepland staat bij het Martiniplaza, waar minister Wiebes te gast zal zijn bij de nieuwjaarsreceptie van de drie noordelijke provincies.

Politiewoordvoerder Ramona Venema benadrukt dat er geen sprake is van derdenkingen of strafbare feiten:

We hebben geen verdenkingen dat deze personen iets verkeerd hebben gedaan. We zijn ons aan het oriënteren. We willen graag weten wat de plannen voor morgen precies zijn zodat we ervoor kunnen zorgen dat de demonstratie vreedzaam verloopt.

Een van de medewerkers van het Groninger Gasberaad werd ook bezocht door de politie, tot ongenoegen van secretaris Susan Top:

Een medewerker van ons, die überhaupt niets van acties wist, is lastig gevallen. Ik vind dat nogal wat. Je schrikt je kapot. Bij een terroristische dreiging kan je zoiets doen, maar wij zijn altijd netjes en braaf geweest. Wij hebben nog nooit iets in het geniep gedaan. Het gaat hier om kwetsbare en bezorgde mensen en daar stuur je dan de politie op af. Hoe haal je het in je hoofd? Ik wil weten wie hier opdracht voor heeft gegeven en waarom.

De actiegroep ‘Houd Groningen overeind’ roept iedereen op om om 17.30 uur te verzamelen bij de ingang van Martiniplaza met een nieuwjaarswens voor de minister:

Zet het op een ansichtkaart of een stuk karton, en neem die mee. Maak er ook vast foto’s van en zet het op social media; Wat eis jij van de minister dit jaar? Wij zullen de minister oproepen om de kaarten in ontvangst te nemen en als huiswerk mee te nemen terug naar Den Haag.

Verschillende organisaties voeren momenteel actie tegen het Nederlands gasbeleid, de NAM en andere belanghebbenden in reactie op de zware aardbeving van 3,4 op de schaal van Richter die Groningen maandag trof.

Geef een reactie

Laatste reacties (58)